Nagy Márton: Cél, hogy a TOP 3-ban legyünk a foglalkoztatottságban

Hírek2024. márc. 14.Növekedés.hu

„Együtt gondolkodás a hazai munkaerőpiaci tartalékról” címmel rendezett telt házas szakmai konferenciát a VOSZ.

A rendezvény nyitóelőadásában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy a kormány változatlan célja a 85 százalékos foglalkoztatási ráta elérése, amivel az Európai Unióban a TOP 3-ba lehet kerülni. 

Nagy Márton elmondta, ez ahhoz szükséges, hogy Magyarország elérje az uniós fejlettségi szint 90 százalékát.

Eppel János, a VOSZ elnöke köszöntőjében megerősítette, hogy a tavaly 35. születésnapját ünneplő VOSZ-nál változatlanul kulcskérdés a munkaerő kérdése.

Emlékeztetett rá, hogy a forráshiányos időkben az MKIK-val közös Széchenyi Kártya Program az indulás óta eltelt 21 évben mintegy 8000 milliárd forint hitelkihelyezéssel és 550 ezer hitelszerződéssel büszkélkedhet. A hitelek 70 százalékát vidéken vették fel a vállalkozók a VOSZ idén is bővülő irodahálózatának bevonásával.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese, az Ügyvezető Elnökség foglalkoztatáspolitikáért felelős tagja köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy tavaly minden politikai felhang nélkül végezték el a vállalkozói helyzetfelmérést, különböző területek szakembereivel együttműködve, köztük jogszabályalkotókkal is.

Az Egyensúly Intézettel közösen végzett kutatások révén a VOSZ megalapozott javaslatokat tud tenni a munkaerőpiaci tartalékok mozgósítására, és ezt nem csak a saját tagvállalatainak fogja kommunikálni.

Forgács István romaügyi szakértő „A megújuló munkaerő a felzárkózó térségekben és térségi felnőttképzési stratégiák” című előadásában leszögezte, hogy a gazdaságfejlesztés és a társadalmi felzárkóztatás nem választható el egymástól.

Szabó Barna, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza az 55 éven felüliek munkaerőpiaci aktivitásának előmozdításáról tartott előadást a VOSZ-szal közösen készített tanulmányt bemutatva.

Mint mondta: a baby-boomer generációnak kiemelten fontos a munkahelyi biztonság, az egészség, a kiszámíthatóság, könnyen azonosíthatóak az igényeik és az elvárásaik.

Csizmadia Gábor, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke az atipikus szövetkezeti foglalkoztatási lehetőségeket ismertette, felhívva a figyelmet ezek növekvő szerepére. Megjegyezte, hogy a munkaerőpiacon az Európai Unió elszívó hatása ma is jelentős, új technológiák bevezetése lehet a kulcs a fejlődéshez és a dolgozók itthon tartásához.

Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója ismertette a VOSZ-szal közösen kidolgozott szakpolitikai javaslatcsomagjukat a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazahívására.

Kenyeres László, az Egyensúly Intézet projektmenedzsere pedig a külföldön dolgozók körében végzett felmérésről beszélt. Szakpolitikai számára javaslatcsomag készült a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazahívására.