NGM: Jelentős innovációs fejlesztések az egyik legnagyobb magyar tejipari vállalatnál

Hírek2024. ápr. 27.MTI

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelkedő élelmiszeripari fejlesztéseket adott át, melynek során a Juice Products Zrt. kiskőrösi üzemét, valamint a TOLNATEJ tolna vármegyei Tejipari Zrt. szekszárdi üzemében megvalósult beruházásokat tekintette meg.

A figyelemre méltó fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország kormánya jelentősen hozzájárul az élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a családi tulajdonú Juice Products Zrt. fő tevékenysége gyümölcslevek és gyümölcsvelők gyártása. A vállalat az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében közel 500 millió forint összegű támogatásban részesült, amelyet többek között nagyobb hatékonyságú, high-tech automatizált és robotizált élelmiszeripari gépsorok beszerzésére fordítottak.

A Juice Products Zrt. helyi alapanyagokat vásárol, ezzel is támogatva a területen élő kis- és középvállalkozásokat, gazdákat, őstermelőket.

Fábián Gergely államtitkár Font Sándor országgyűlési képviselővel és Domonyi Lászlóval, Kiskörös város polgármesterével közösen tekintette meg az új gépsorokat, elismeréssel adóztak a kiváló termékeknek és lenyűgöző fejlesztéseknek - írták.

A 100 százalékban magyar tulajdonú TOLNATEJ Zrt. Magyarország legnagyobb félkeménysajt gyártó társasága, amelynek gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza.

A vállalkozás a technológia és a Mesterséges Intelligencia alapú fejlesztéseknek köszönhetően az első szakaszban 30 százalékkal, majd a második fejlesztési szakaszban 50 százalékkal tudja növelni termelékenységét a foglalkoztatotti létszám növelése nélkül - áll a közleményben.

Úgy folytatták, hogy az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében elnyert támogatásból sok régen várt fejlesztés elérhetővé vált a TOLNATEJ Zrt. számára.

A közel 1,4 milliárd forintnyi támogatási összeget többek között ultrahangos sajtdaraboló, mélyhúzó csomagoló, vákuum csomagoló és pasztőröző berendezések beszerzésére fordították, ezenkívül egy 5 méter
magas, a logisztikát jelentősen megkönnyítő raklapáthordó híd is kiépítésre került, ezzel is növelve versenyképességüket a hazai piacon.

Kifejtették, hogy az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) kiemelt szerepet játszik az élelmiszeripar technológiai fejlesztésében. A januárban meghirdetett program keretében országszerte 76 projekt nyert el fejlesztési támogatást, összességében 33 milliárd forint értékben.

A kiemelkedő pályázatok nemcsak a vállalkozásokat és a foglalkoztatás növekedését segítik, hanem hozzájárulnak az országos gazdasági növekedéshez és a vidéki régiók fejlődéséhez is, ezzel jobb lehetőségeket és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - áll a tárca közleményében.