Óriási a külföldi érdeklődés a hazánkban létrejövő új "befektetési paradicsom" iránt

Hírek2023. okt. 12.MTI

Újra "befektetési paradicsom" lehetne a jövőben Döge, Fényeslitke, Záhony, Komoró és Tuzsér környéke, mert nagy az érdeklődés több ukrán és nyugati cég részéről is a terület iránt, hogy tevékenységeket telepítsenek ide, kihasználva az elérhető munkaerő nagyságát - mondta Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Fényeslitkén egy szakmai fórumon.

A térség logisztikai helyzetképéről, a szakemberképzésről és a fenntarthatóságról szóló rendezvényt Fenntartható logisztika címmel tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen az East-West Gate (EWG) intermodális terminálon.

Tálosi János elmondta: céljuk, hogy

a fényeslitkei intermodális terminálra alapozva létrejöjjön egy olyan infrastruktúra, amely vonzó a beruházások számára,

mivel Záhony térsége az utóbbi időben kissé háttérbe szorult a befektetések tekintetében.

Tálosi János felidézte, a tervek engedélyezése után 14 hónap alatt épült meg a 85 hektár nagyságú terminál Fényeslitkén, ahol

a világon először jött létre privát 5G hálózat szárazföldi terminálon.

Hangsúlyozta, a beruházás döntő részét helyi közepes vállalkozások végezték el, és a cégnél arra törekednek, hogy legfőképpen a környékről vegyenek fel új munkavállalókat.

Kitért arra is, hogy az EWG 21. századi technológiákkal dolgozik, ami lehetőséget ad a humánerőforrás optimalizálására. Vállalati struktúrájuknak és technikai fejlettségüknek köszönhetően többen is visszatértek a térségbe Budapestről és a környező nagyvárosokból - jelezte.

A vezérigazgató elmondta

a cégnél 141 munkavállaló dolgozik, 30 százalékuk felsőfokú képzettségű.

A terminálon folyamatos a forgalom, döntően ukrán gabona- és nyersétolaj-szállítmányok érkeznek az EWG-be, a kifelé menő forgalom inkább az üres konténerek és az eszközök Ukrajnába juttatását jelenti. 

A vezérigazgató unikálisnak nevezte a februárban három községgel - Döge, Fényeslitke, Komoró - aláírt megállapodást egy ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról.

Kifejtette, hogy a terület tervezésekor figyelembe vették a helyi adottságokat és a lakott területek közelségét. Emellett a beruházás kivitelezésekor a meglévő zöld területeket is meghagyják.

Szabó Tünde fideszes országgyűlési képviselő, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa köszöntőjében megerősítette, a kormány prioritásként kezeli az iparfejlesztés támogatását, a zöldstratégia és a foglalkoztatás további bővítését, valamint a munkahelyteremtést.

A fórumot követően a közép-kínai Honan (Henan) tartomány fővárosa, Csengcsou (Zhengzhou) polgármester-helyettese és az őt kísérő vállalatvezetői delegáció látogatott el a terminálra, hogy Fényeslitke gazdasági, befektetési és logisztikai lehetőségeiről érdeklődjenek.

A sajtóanyag szerint az EWG-be érkező szállítmányok Ukrajnából jönnek, az átrakás után Olaszországba, Németországba és Hollandiába mennek tovább, ahol részben tengerjáró hajókra rakják, részben pedig helyben dolgozzák fel az árukat. Átlagosan napi egy mezőgazdasági árut szállító szerelvény érkezik a terminálra. A cég ömlesztett árukat kezelő átfejtő berendezései 1500 tonna árut négy óra alatt tudnak átrakni a különböző nyomtávú vagonok között - tájékoztattak.