Érdemes kiváltani utazás előtt az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Biztosítás2019. júl. 26.D.J.
A rovat támogatója:

A nyaralást sok minden tönkreteheti: a poggyász elkeveredése, egy hirtelen megbetegedés vagy egy váratlan baleset is. Az esetleges problémákra érdemes előre felkészülni.

A magyarok kétharmada szokott külföldre utazni. Igaz vannak, akik csak pár évente. Az emberek 31 százaléka viszont minden esztendőben felkeres egy másik országot. Horvátország és Görögország különösen nagy slágernek számít a magyar turisták körében.

Ha valamelyik EU-s országban piheni ki a mindennapok fáradalmait, akkor nem árt, ha az utazás előtt kiváltja az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK). A segítségével igénybe lehet venni a helyi állami egészségügyi ellátást. Ám azzal is fontos tisztában lenni, hogy az EEK önmagában nem elég.

Sok országban az állami ellátáshoz is önrészt kell fizetni. Görögországban vagy Horvátországban  a tengerparti városokban rengeteg olyan magánorvosi ellátó van, amelyikben fizetni kell a gondozásért. Természetesen az EEK az ehhez hasonló intézményekben nem lesz a segítségünkre. A Kártya ráadásul nem biztosítja a hazaszállítás költségeit.

Épp ezért mielőtt belevágnánk a nyaralásba, érdemes utasbiztosítást kötni. Már csak azért is, mert az itthon elérhető konstrukciók nem csak akkor segítenek, ha velünk történik valami baj. Abban az esetben is fizetnek, ha például eltűnik vagy késve érkezik a poggyászunk, sőt vannak olyan biztosítási termékek, amelyek akkor is adnak nekünk egy kis pénzügyi mankót, ha kárt teszünk a szállodai szobánkban.

Mindemellett a problémák megoldásában a biztosítók telefonos ügyfélszolgálata is segít, méghozzá a nap 24 órájában. Ez a szolgáltatás kifejezetten jól jön, ha például egy balesetnél vagy egy orvosi rendelőben tolmácsra van szükségünk. A nyelvi segítség különösen az egzotikus országokban lehet fontos.

De tegyük fel, hogy külföldön balesetet szenvedünk és eltörjük a lábunkat. Egy ilyen esetben a biztosító nem csak a kezelést fizeti ki, de ha emiatt csak a tervezettnél később tudunk hazajönni, segít az utazás átszervezésében, ha pedig a gipsz miatt nem tudunk helyet foglalni a turista részlegen akkor az első osztályt is biztosítják.

„Hogy mennyire fontos lehet egy biztosítás, azt az is jelzi, hogy a saját felméréseink szerint minden második ember, aki külföldre utazik végül belefut egy olyan eseménybe vagy kiadásba, amelyet az utasbiztosítások megtérítettek volna.” – mondta el lapunknak Kádár Péter a Groupama Biztosító termékmenedzsment-igazgatója.