A fizikus professzor modellszámítása szerint október 23. körül tetőzhet a 4. hullám

Egészség2021. szept. 17.H. É.

Nagyjából október 23. körül, napi 3-5 ezer új esettel tetőzhet Magyarországon a koronavírus 4. hulláma Wattay Gábor fizikus, tanszékvezető egyetemi tanár szerint, aki a külföldi esetek alapján készítette el modellszámítását. Ez azt mutatja, hogy a következő hetekben először az oltatlanok, majd az oltottak körében is emelkedni fog a fertőzöttek, később pedig a kórházi kezelésre szorulók és a halálesetek száma is, ha csak nem indul kampány a 3. oltásért.

Az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság webináriumán emlékeztetett: a világon először az Egyesült Államokból és Izraelből érkeztek hírek a nyáron arról, hogy itt van a koronavírus-járvány 4. hulláma.

Az USA-ban ma már több a haláleset, mint egy éve, utoljára 2020 novemberében volt olyan rossz a helyzet, mint most. Vannak államok, ilyen például Florida, ahol már kétszer annyian halnak meg hetente, mint a korábbi legrosszabb csúcsok idején.

Izraelben a nyáron 10 ezer új eset volt a napi csúcs, és míg az addigi három hullámban összesen 6 ezren haltak meg, most nagyon rövid idő alatt mintegy ezren. Miután

Izrael volt az első ország a világon, ahol tavaly év végén elkezdték az oltási kampányt, a nyári járványbetörés nyilvánvalóvá tette, hogy körülbelül 6 hónappal az oltás után a védettség visszaesik az oltatlanok szintjére. Miután viszont elkezdték beadni a 3. dózist, a mérések szerint 2 hét alatt a védettség ismét magasra szökik, és visszaáll a 95 százalékos szintre.

Wattay Gábor az izraeli példával magyarázza, miért csak most kezdenek el emelkedni a fertőzésszámok Magyarországon: itthon ugyanis május közepén oltották be a legtöbb embert koronavírus ellen, vagyis a vírus eddig egy jól oltott lakossággal találkozott, ezért nem tudott terjedni.

Októberben azonban mi is kikerülünk a védettségi csúcsból, így a közeli hetekben egyre több lesz az új fertőzött, amit egy-másfél hónappal követ a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások számának növekedése.

Már most látjuk – mutatott rá –, hogy az oltásnak az a védelme megszűnt, ami a fertőzés átadását akadályozná. Számításai szerint október 15-én 2500-3000 közötti esettel lehet számolni és attól függően, hogy mennyit tesztelnek,

3-5 ezer között jut platóra az esetek száma október 23. körül. Akkor napi 40-60 halálesetre kell számítani. Novemberben drasztikusan romolhat a helyzet, mert a súlyos szövődmények elleni védelem is el fog halványulni, és a halálozás akár múlt őszihez hasonló szintre is felfuthat – mondta Wattay Gábor, hozzátéve: ezt most még el lehet kerülni, ha elkezdjük a 3. oltással kapcsolatos kampányt.

Az izraeli példa azt is megmutatta, hogy a vakcinákkal a Delta-variáns is kivédhető – magyarázta, és azt is elárulta: miután ő februárban kapta meg a második oltását, már augusztusban kérte a 3. dózist.