Ennyiszer keresnek többet a vezérigazgatók, mint az alkalmazottak

Egyéb2018. szept. 19.Növekedés.hu

Nem számít, honnan nézzük, a vezérigazgatók folyamatosan egyre többet és többet keresnek: manapság már 312-szer több pénzt vihetnek haza egy átlagos alkalmazottnál, ez pedig súlyos etikai kérdéseket vet fel. Függetlenül attól, hogy miképp mérik, a vezérigazgatói fizetés továbbra is nagyon magas, köszönhetően az utóbbi évtizedekben bekövetkezett folyamatos növekedésnek. A hihetetlen bérszakadék a válság idején jött létre, az utóbbi évtizedekben pedig elszálltak a vezetői fizetések. Ezzel pedig az a legnagyobb probléma, hogy a magasabb vezetői fizetés nem minden esetben tükrözi hűen a jobb teljesítményt. Az Economic Policy Institute (EPI)

az 1965 és 2017 közötti vezérigazgatói fizetéseket vizsgálta, alapul véve több mint 300-at a legnagyobb amerikai vállalatok közül. A kutatás szerint a vezérigazgatók ma már 312-szer több pénzt keresnek az átlagos alkalmazottaknál.
Az adatok arról tanúskodnak, hogy a vezetők sokkal nagyobb mértékben részesülnek a gazdasági növekedés hasznából, mint az átlagos munkavállalók.
2017-ben az Egyesült Államok 350 legnagyobb cégének vezérigazgatói 18,9 millió dollárt kerestek, ami 17,6 százalékos növekedés egy év alatt. Ezzel szemben az átlagos munkavállaló fizetése mindössze 0,3 százalékkal emelkedett. 1965-ben még “csak" 20-szor kerestek többet a vezérigazgatók, ma már 312-szer.
Az Egyesült Államokban nemzetközi összehasonlításban is nagyon magasak a bérkülönbségek: az európai országokban jellemzően nagyobb hangsúlyt fektetnek a társadalmi igazságosságra így kisebb mértékűek az egyenlőtlenségek a fizetésekben. Bár a számok az évek során könyörtelenül haladtak felfelé, voltak kevésbé sikeres évek is. Például 2009-ben a vezérigazgatói fizetés 1996 óta a legalacsonyabb értéket érte el. A gazdasági recessziókkal járó évek hasonlóan alakultak, a nagy tőzsdei lufi, a dotcom-buborék 2000/2001-es megjelenése után. Mindenesetre sajnálatra semmi ok, hiszen a vezetők még mindig sokkal több pénzt visznek haza, mint egy átlagos alkalmazott. (via HowMuch.net)