A magyarok kedvelt luxusutazás célpontja a válság ellenére változatlan

Elemzések2022. dec. 11.Kovács Dániel

Ahogy minden más, az egzotikus utazások is drágultak idén, 20-30 százalékkal. És bár a magyarok még a belföldi utakon belül is inkább a 2-3 napos utak felé mozdultak el nehéz pénzügyi kilátások miatt, meglepetésre a luxusutak iránti keresletet mindeddig nem törte le a fenyegető válság.

Jól indult az idei év a turizmusban, a hosszú koronavírus-okozta kényszerszünet után szemlátomást megvolt az utazási kedv az emberekben. 

Míg a 2020-as évben a több hetes egzotikus nemzetközi utazások száma jelentősen visszaesett, az irodák pedig a 2019 hasonló időszakában realizált bevételének alig huszonöt százalékát tudták csak megközelíteni, az idei év már jól indult.  Az egzotikus célországok zömében amúgy sem vitték túlzásba a korlátozásokat, amelyek mára gyakorlatilag meg is szűntek egy-két kivételtől eltekintve.

- Összességében elmondható, hogy

a Covid miatti korlátozások ebben a szegmensben nem voltak visszatartó erejűek az elmúlt években sem.

A nyitás fokozatos volt, pillanatnyi előnyre tudott szert tenni az a desztináció, amely elsőként nyitott. Az oltottak gyakorlatilag minden egzotikus helyszínre korlátozások nélkül utazhatnak - mondja a Növekedés.hu-nak Szokodi Béla, az egzotikus utakat kínáló Invia utazási iroda kereskedelmi vezetője. 

Az elmúlt években jellemzően a Maldív-szigetek, Dominika és Zanzibár voltak a legnépszerűbb célországok.

A Maldív-szigetek nagyon ment, most Zanzibár a befutó

Az elmúlt években jellemzően a Maldív-szigetek, Dominika és Zanzibár voltak a legnépszerűbb célországok. Az idei egzotikus szezonban ez kicsit változott. A Maldív-szigetek továbbra is nagyon népszerű desztináció a magyarok körében. Dominika kicsit vesztett a népszerűségéből. Ennek fő oka, hogy korábban volt közvetlen járat Bécsből, míg idén ez a lehetőség megszűnt - sorolja Szokodi Béla, aki azt tapasztalja,

jelenleg Bécsből közvetlen járattal Mexikó, Mauritius és a Maldív-szigetek érhetőek el, ezzel a lehetőséggel ugyanakkor érthető módon elsősorban az ország nyugati felében élő utasok élnek.

A kereskedelmi vezető szerint mivel Zanzibár az idei téli szezonban közvetlen járattal elérhető Budapestről, így az egzotikus desztinációk közül a számok alapján ez lesz a legnépszerűbb.

A luxusutakon még nem látszik a válság

A turizmus jelentős része biztosan megsínyli a háború, és a gazdasági válság hatásait. A nehéz pénzügyi kilátások miatt már most látható, hogy az utazók inkább a rövid, gyors feltöltődést, de programokkal teli utazásokat részesítik előnyben, amelyek nem tartanak tovább egy hosszú hétvégénél, ahogy az a Bónusz Brigád és a GKID közös kutatásából kiderül.

Nem meglepő-mondhatnánk-hogy a külföldi utak kategóriájában is egy gyorsan megközelíthető úticél, egy Plitvicei-tavi kirándulás végzett.

Csakhogy közvetlenül ez után nem kis meglepetésre egy Dubai-ba induló 8 napos luxusutazás végzett a második helyen.

Tévedésről szó sincs, Szokodi Béla is úgy látja, ebben a szegmenseben jelenleg nem érezhető komoly visszaesés. Ugyanakkor ennek okát főleg abban látja, hogy idén közvetlen charter járat megy Zanzibárra.

A hagyományos egzotikus uticélok mellett felértékelődtek az idei szezonban az olyan „közeli” egzotikus desztinációk is, mint a Kanári-szigetek, Dubai.

- A hagyományos egzotikus uticélok mellett felértékelődtek az idei szezonban az olyan „közeli” egzotikus desztinációk is, mint a Kanári-szigetek, Dubai. Szintén üde színfolt az idei kínálatban Budapestről Madeira és a közvetlen charter járattal elérhető Ras al Kamiah - mondja a kereskedelmi vezető hozzátéve, a növekvő kereslet ellénére  elmondható, hogy

a régióban a magyarok téli utazási szokásai eltérnek a régióra jellemző dömpingtől.

Hiszen Pozsonyból közvetelen járattal elérhető a Zöld-foki Szigetek, Szenegál és Omán is. Prágából Zanzibár és Mauritius. Bécsből pedig Mexikó a Maldív-szigetek és Mauritius.

Van drágulás, de a közeli úticéloknál nagyobb a baj

Szokodi Béla szerint az egzotikus utak esetében is tapasztalható drágulás, az átlagár a tavalyi szezonhoz mérten desztinációtól függően 20-30 százalékkal emelkedett.

Csakhogy a közelebbi célok esetében még nagyobb a drágulás, az Európát sújtó energiakrízis miatt. Így a környező országokban jóval az infláció felett drágultak meg a szállodák, Magyarországon már az idei első negyedévben, tehát még bőven az energiaválság eldurvulása előtt már 70 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a szállodák áraiban. 

Nem véletlen, hogy augusztus elején közzétett Turizmus konjunktúra index, amely a turizmus minden alágazatára kiterjed, júliusban mínusz 3 pontot, azaz a stagnálásnál is rosszabb eredményt mutatott a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán. Ez májushoz képest 15, júniushoz viszonyítva 9 pontos visszaesést jelent - adta közzé ősszel a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató.

Persze ez a belföldi turizmusra vonatkozik, de egy határon kívüli úticél esetében közbejön még a  a gyengélkedő forint is, amely jelentősen rá tud tenni a nyaralás költségeire, főleg akkor, ha

egy drágább, 1 millió forint körüli luxusútról beszélünk, ez már nyáron, 393-as eurónál is 2-300 ezer forint pluszköltséget jelentett.

Egyszóval drágák már a közeli desztinációk is. Ugyanakkor - noha a magyarok érdeklődése még nem csökkent az egzotikus utak iránt, globálisan már látszanak az első válságjelek, a luxus hajóutakat kínáló cégek már most azzal küzdenek, hogy nem tudják a hajókat utasokkal megtölteni, ezért olcsó jegyekkel próbálják legalább a 80 százalékos feltöltöttséget megcélozni.