Élmezőnybe tör a Mészáros-csoport a nagy mezőgazdasági integrátorok között is

Elemzések2021. jún. 30.Növekedés.hu

Újabb lépéssel eredt Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató agrárbirodalmának nyomába Mészáros Lőrinc élelmiszergazdasági vállalatcsoportja azzal, hogy Agrolink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátorcéget alapítottak a Pest megyei Herceghalomban. A hiánypótló társaságnak szánt, takarékbankos háttérrel megerősített Agrolink tovább fokozhatja a versenyt a hazai agrárintegrátori piacon.

A Mészáros-csoport elmúlt évekbeli folyamatos mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedését is megkoronázhatja az a lépés, amelyet a céghálóhoz tartozó felcsúti Talentis Agro Zrt. hajtott végre a közelmúltban.

A Talentis Agro vezetésével – herceghalmi központtal – új mezőgazdasági integrátor céget hoztak létre Agrolink Zrt. néven, amelynek működése alapvetően a csoport eddig megvásárolt agrárcégeinek tevékenységeire épül, és a magasabb szintű vállalatszervezést testesíti meg.

A 200 millió forintos jegyzett tőkével megalapított Agrolink tulajdonosai között a Talentis Agro mellett megtalálható a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap, illetve egy közelebbről meg nem nevezett pénzügyi befektető is.

Az integráció – bár pontos meghatározásáról ma is ágazati viták folynak – lényegében azt jelenti, hogy egyes vállalkozások a termeléshez segítséget nyújtanak azoknak a gazdálkodóknak, akik a munkálatok megfinanszírozásához pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

Az integrációs tevékenység alapvetően az inputanyag (vetőmag, műtrágya és növényvédő szer) ellátásra, a hitelnyújtásra, illetve a gép- és alkatrész-kereskedelemre terjed ki, de a termelésszervező cégek a megtermelt terményeket is felvásárolják a gazdálkodóktól.
Ma a hazai integrátori piacot a Csányi Sándor tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. vezeti, amely szerteágazó szolgáltatásaival az elmúlt évben már több mint 320 milliárd forintos árbevételt ért el. A második helyet az Andrej Babis cseh politikus-üzletember érdekeltségeihez tartozó, 124 milliárd forintos tavalyi forgalmú bábolnai IKR Agrár Kft. foglalja el, míg a Bige László vállalkozó tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. 90 milliárd forintos éves árbevétellel a harmadik a rangsorban, bár a cég tevékenységéinek zömét nem a klasszikus integrátori munka, hanem a műtrágyagyártás és –forgalmazás teszi ki.

Rajtuk kívül számos kisebb, regionális értelemben viszont jelentős integrátori társaság is működik a piacon, amelyek általában 6-8 milliárdos éves árbevételt érnek el, de egyesek közülük évi több tízmilliárdos forgalmat is lebonyolíthatnak.

Emellett lényeges szerepet töltenek be egyes külföldi tulajdonú, nagy gabonakereskedő, illetve gabona-feldolgozó vállalatok is, amelyek ugyan nem számítanak klasszikus integrátorcégeknek, de a termelőknek több szempontból is hasonló szolgáltatásokat nyújtanak.
E meglehetősen éles piaci versenybe lép be most az Agrolinkkel a Mészáros-csoport, és igyekszik átrendezni a kialakult erőviszonyokat.

A nyilatkozatok szerint az integrátor cég létrehozása egyrészt azt célozza, hogy nagyobb összhang jöjjön létre a csoport egyes cégei között, másrészt pedig az Agrolink tevékenységét „kívülálló” termelőkre, illetve regionális integrátor cégekre is kiterjesztenék.

Ha például a terménykereskedelmet vesszük alapul, a csoporthoz tartozó agrárvállalatok egy része termelőként eladói, más részük felhasználóként-feldolgozóként vevői pozícióban van, így az Agrolink a Mészáros-féle agrárérdekeltségek között összehangoló közvetői szerepet tölthet be.

Korábban hasonló elgondolás hívta életre az Agrolinkben tulajdonos Talentis Agrót is, amely a szinergiák kihasználása érdekében a Mészáros-csoport mezőgazdasági vállalatait fogja össze (míg az élelmiszeripari cégeket jellemzően az Opus Global Nyrt. koordinálja).

Az Agrolink létrehozásával az érdekeltségek közötti szervezettség magasabb szintre léphet, miközben az új céggel a Mészáros-csoport a hazai integrátori piacon is aktív szereplővé válhat.A tulajdonosok az Agrolinket már az induláskor úgy próbálják megkülönböztetni más integrátoroktól, hogy a cég mögé sorakoztatott szakmai és banki háttérrel „egyablakos” szolgáltatásnyújtásra fókuszálnak.

Meglátásuk szerint a többi integrátori vállalatnál mindenhol „hiányzik valami”, míg az Agrolinknél a potenciális termelői partnerek az inputanyag-ellátást, a banki finanszírozást és a lízingtevékenységet egy helyen találhatják meg, és ezt – főként a gabonaiparban érdekelt visontai Viresol Kft. és a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. révén – csoportszinten jelentős gyártói-feldolgozói kapacitások is kiegészítik.

Az Agrolink emellett az agrárbiztosításoknál is szolgáltatásokat nyújtana a gazdálkodóknak, a szintén integrátori feladatnak számító gépkereskedelmi tevékenységbe viszont nem szállna be, hanem a géplízingeléssel kapcsolódna az üzletághoz.
A cég létrehozásáról kiadott közlemény szerint a piackutatások és az előzetes egyeztetések azt igazolják, hogy a mezőgazdaság kis- és középméretű gazdálkodói nyitottak arra, hogy egy új agrárhálózatba bekapcsolódjanak.

Az alapítók kezdetben arra számítanak, hogy azok a termelők csatlakozhatnak, akik pillanatnyilag nem tartoznak integrációkhoz, de a későbbiekben más cégek ügyfélkörében lévő gazdák átpártolását is építenének.

Így az valószínűsíthető, hogy az Agrolink működése a verseny fokozódásával jár majd a hazai agrárintegrátori piacon.

Az új vállalat ugyanakkor egyelőre nem pályázhat arra, hogy a rendkívül erős tradicionális beágyazottságú, piacvezető KITE-t befoghatja.

Az elképzelések szerint a tulajdonosi körnek nem is törekvése, hogy egy „KITE-2-ként” definiálható társaságot hozzon létre, de azt már rövidtávon célul tűzik ki, hogy a második-harmadik helyet megszerezzék az integrátori cégrangsorban.

Az első eredményeket a terményfelvásárlástól, illetve -nagykereskedelemtől várják, és ehhez alapvetően a Mészáros-csoport növénytermelési üzletágára építenek, amely 45 ezer hektárral ma a legnagyobbnak számít az országban (és meghaladja például a Csányi Sándorhoz tartozó, meghatározó piaci súlyú Bonafarm-csoport megművelt területnagyságát is).

Az integráció létrejötte után az új céggel összességében évi mintegy 0,9-1 millió tonna gabona megvételét célozzák meg, így e szegmensben megközelítenék a KITE 2020-ban elért, 1,1 millió tonnás terményfelvásárlási mennyiségét is.A kereskedelmi vonal erősségére utal az Agrolink igazgatóságának összetétele is, ahol jelentős szerepet játszanak a kereskedelmi múltú, illetve azzal (is) foglalkozó szakemberek.

Az ötfős testület tagja a korábban Cargill-vezérként dolgozó Makai Szabolcs, aki ma a Talentis Agro vezérigazgatói posztját tölti be, Keszthelyi Erik, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Mészáros-csoport több agrárcégében is vezetői posztot ellátó ifj. Mészáros Lőrinc, illetve Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója és Sánta József, az üzletág hálózati igazgatója.

Az Agrolink vezérigazgatójává Suták Miklós Pétert, az MKB Bank faktoring üzletágának volt vezetőjét nevezték ki, aki ma a Talentis Agro pénzügyi igazgatójaként dolgozik.
Az új vállalat az idén őszre 100 ezer, jövő tavaszra 300 ezer, jövő őszre pedig 500-700 ezer hektár termőföldet vonna be valamilyen módon integrációs tevékenységébe, és ez a hazai 4,3 millió hektáros szántóterület nagyjából 15 százalékát tenné ki.

Az Agrolink tulajdonosai az alapítást követő első teljes évben, 2022-ben 50 milliárd forint körüli árbevételi eredményt is elfogadhatónak tartanának, amely viszont így még jelentősen elmaradna a legnagyobb versenytársak teljesítményétől.

Ha azonban például az integrált földek nagyságát vesszük alapul, az 500-700 ezer hektáros tervezett területtel az új cég rövid idő alatt fele akkorára nőne, mint a piacvezető KITE, amely különböző információk szerint 1,0-1,5 millió hektárnyi földterületet integrálhat.