Eltérően tértek magukhoz a fejlett országok - A turizmusnak idén annyi

Elemzések2020. aug. 4.HP

Svédországban már visszatért a járvány előtti szintekre a vendéglátó és a szórakoztató egységek forgalma, azonban a többi fejlett országban jellemzően még mindig alacsonyabb értékek láthatók - derül ki a Financial Times összefoglalójából. Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Brazíliában és Indiában óriási lemaradás figyelhető meg e téren. A fejlett országokban már tapasztalható némi élénkülés a munkaerőpiacon, ugyanakkor továbbra is alacsony a meghirdetett állások száma. A járvány második hullámától való félelem miatt tömegesen mondják le a turisták a foglalásaikat, ami újabb csapás a tántorgó vendéglátóiparnak.

Kína

A koronavírus járvány Kínában néhány hónappal korábban ütötte fel a fejét, mint az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Ebből kifolyólag jó indikációt nyújthat a jövőre nézve a kínai gazdaság kilábalásának sebessége.

Kínában a gazdasági aktivitás ugyan sokat emelkedett, de továbbra is érdemben elmarad a 100 százalékos és az egy évvel ezelőtti szintektől.

Gazdasági aktivitási index, Kína

Forrás: Financial Times

A lassabb kilábalás visszavezethető az óvatosabb vállalati és lakossági magatartásra, az alacsonyabb foglalkoztatottságra és a gyengébb exportkeresletre. Emellett problémát okoz, hogy több kínai térségben ismételten korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni a járvány második hullámának megakadályozása érdekében.

Félelem a vírustól

Az egyik legnagyobb korlátja a gyors kilábalásnak az, ha a lakosság a koronavírustól és a gazdasági bizonytalanságtól való félelem miatt óvatosabbá válik, nem fogyaszt annyit.

Az óvatossági megfontolások pusztító erejét a repülőgépforgalmon is kiválóan lehet látni - világít rá a Financial Times elemzése. Mind a teljes, mind a kereskedelmi repülőgép forgalom jelentősen elmarad a válság előtti értékektől.

Légiforgalom, utazásszámok alakulása

Forrás: Financial Times

Második hullám

Az esetszámok újra emelkednek globális szinten. A járvány második hullámától való félelem miatt tömegesen lemondják a foglalásokat a turisták, ami újabb csapás a tántorgó vendéglátóiparnak. Számos ország érintett.

A foglalások számának heti alakulása az előző évhez képest (százalék)

Forrás: Financial Times

A Turisztikai Világszervezet szerint világszerte 58-78 százalékkal csökkenhet az utazások száma 2020-ban. Ennek hatására globális szinten 100-120 millió turizmushoz közvetlenül köthető állás került veszélybe.

Lassú kilábalás

A társadalmi távolságtartó intézkedések és az óvatosabbá váló lakosság hatására drasztikus mértékben visszaesett a kávézók, éttermek, mozik, színházak és múzeumok árbevétele. A tavaszi mélypontokról ugyan látható már némi emelkedés, azonban sok ország, úgymint az Egyesült Királyság, Spanyolország, Brazília és India esetében távol vagyunk a járvány előtti szintektől. Pozitív kivételt ez alól Svédország jelent.

Vendéglátó és szórakoztató egységek iránti lakossági kiadások (százalék)

Forrás: Financial Times

A változó fogyasztói szokások és életmódok következtében jelentősen csökken a fenti kategóriák iránti kereslet. Esetükben egy nagyon lassú, akár évekig tartó kilábalási folyamat sem zárható ki.

Munkaerőpiac

A visszafogottabb fogyasztási pálya és a mérséklődő vállalati bevételek tükröződnek a munkaerőpiacon is. A meghirdetett álláshelyek száma valamennyi ország esetében számottevően alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékekhez képest - mutat rá a Financial Times. A koronavírus hatására gyakorlatilag azonnal megszűnt a korábban tapasztalt munkaerőhiány.

Meghirdetett állások száma, 2020, éves változás (százalék)

Forrás: Financial Times

Halálesetek

Napjainkban leginkább a latin-amerikai államokban és az Egyesült Államok terjed a járvány, de az európai országok sem nyugodhatnak meg. Az Európai Unióban a fertőzésszámok egyelőre alacsony szinten vannak, azonban több tagországban ismét emelkedés figyelhető meg.

A koronavírus miatt globális szinten naponta megközelítőleg 5700 ember veszíti el az életét.

Koronavírus miatti halálesetek globális szinen

Forrás: Financial Times

Lezárás hossza

Az első hullámnál a leginkább érintett országok eltérő intenzitással szigorítottak a társadalmi távolságtartó intézkedéseken, illetve a kijárási tilalom hossza és időzítése is különböző volt.

Társadalmi korlátozó intézkedések szigorúsága és hossza

Forrás: Financial Times

A második hullám már vélhetően felkészültebben érinthetné a felsorolt országokat. A társadalmi immunitás azonban még nem alakult ki, így a további korlátozó intézkedéseket és gazdasági károkat jó eséllyel a vakcina kifejlesztésével lehetne kiküszöbölni.