Ennek a részvénykategóriának kedvezhet 2022

Elemzések2022. jan. 27.HP

Az Eurizon Asset Management Hungary szakértői szerint a világ tőkepiacainak az idén erős ellenszéllel kell számolniuk, ám a részvénybefektetések 2022-ben is tartogathatnak kedvező lehetőségeket. Azok a minőségi, értékalapú részvények, illetve cégek teljesíthetnek jól, amelyek a munkaerőpiaci versenyre, az ESG kritériumokra és a Biden adminisztráció versenyt fokozó intézkedéseire egyszerre tudnak jó válaszokat adni. Összeségében a monetáris és fiskális politikák minden szigorítás ellenére is támogatók maradnak, aminek jegybanki oldali bizonyítéka a megmaradó negatív reálkamat.

Az Eurizon Hungary szakértői szerint a tavalyi évet a koronavírus-járvány és a magas infláció témája dominálta, és az idei tőkepiaci mozgásokat is a pandémia és az infláció alakulása befolyásolhatja leginkább.

A társaság befektetési alapokban kezelt vagyona tavaly év végére megközelítette az 524 milliárd forintot, ami dinamikus, 10,5 százalékos növekedést tükröz 2020 decemberéhez viszonyítva.

Nagy előny a tőkevédelem

A múlt évben az alapkezelő Start alapcsaládjának töretlen népszerűsége adta a növekedés jelentős részét, mintegy 33 milliárd forintot.

Ezen belül is a Start Tőkevédett Részalap több mint 20 milliárdos kezeltvagyon-növekedése alapján arra következtet Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, hogy a tőkevédelem mind a lakossági, mind az intézményi ügyfélkörben kiemelkedő termékelőny továbbra is.

A piaci környezet úgy alakul, hogy hosszú kihagyás után 2022-ben újra tőkevédett származtatott részalappal tud jelentkezni a társaság, elsőként a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontok figyelembevételével kialakított CIB ESG Tőkevédett Származtatott Részalappal, melynek tőkefelhalmozási időszaka január 17-én kezdődött, és 2022. március 18-ig tart.

Ezekkel az alapokkal a befektetők részvénypiaci teljesítményekhez kötött hozamokat élvezhetnek a kötvénypiacokra jellemző tőkevédelem mellett. Az infláció emelkedésével a negatívba forduló reálhozamot kínáló szuperállampapír kiszorítási hatásának enyhülését láthattuk az utóbbi hónapokban, ami ennek a szegmensnek a piaci lehetőségére további pozitív hatást gyakorolhat.

– tájékoztatott az elnök-vezérigazgató.

Középpontban az ESG

Komm Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai alapkezelők az EU fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló (SFDR) rendeletének implementálásával nagyot léptek előre a fenntarthatósági szempontoknak a befektetési döntéshozatali folyamatokba való beépítése terén.

Az Eurizon több mint 25 éve köteleződött el az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) és SRI (társadalmilag felelős befektetési) szempontok iránt, és elsőként hozott létre etikus befektetési alapokat Olaszországban 1996-ban.

Az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. részvényalapokban kezelt vagyona is látványosan, 48 százalékkal növekedett 2021-ben, és elérte a 36,6 milliárd forintot. Ebben fontos szerepet játszhatott a magas hozam.

Kockázatok és lehetőségek

Hajdu Egon, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. befektetési igazgatója szerint a múlt év nagyon eseménydúsnak bizonyult. Év elején még a normalitás visszatérése volt az általános várakozás a járványhelyzetre adott egészségügyi válaszokban bízva, ami rendkívüli gazdasági növekedést és emelkedő inflációt vetített előre.

A 2021. január eleji várakozások a Bloomberg konszenzus alapján év végére az USA-nál a FED célig, vagyis 2 százalékig emelkedő inflációt mutattak. A márciusi FED kamatdöntő ülés ezekkel a várakozásokkal teljesen összhangban, sőt kicsit még hűtve is azokat, 2023 végéig nem is jelzett kamatemelést.

Az év hátralévő részében a járványhelyzet hol javult, hol romlott, az infláció viszont egyértelműen és tartósan emelkedett. A FED emiatt kénytelen volt negyedévről negyedévre szigorúbb jegybankká válni, így év végén már az eszközvásárlások csökkentése mellett három kamatemelést is jelzett 2022-re.

Az egyre növekvő kockázatok mellett a jelentős gazdasági növekedés, a növekvő vállalati eredmények, a támogató monetáris és fiskális politikák összességében azért kedvező környezetet jelentettek a kockázatos eszközöknek.

A fejlett részvénypiaci indexek és nyersanyagok teljesítménye így 2021-ben impozáns volt, miközben az emelkedő infláció és szigorodó jegybanki politikák vesztese a kötvényeszközosztály volt tavaly

– emelte ki a befektetési igazgató.

Kilátások

Az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. várakozása szerint 2022-ben is a járványhelyzet és az infláció, illetve ezekhez kapcsolódóan a szűkös munkaerőpiac, az ellátásilánc-problémák és a szigorodó monetáris politikák lesznek a fő piacmozgatók.

A jelentős felfelé mutató inflációs kockázatok ellenére globális szinten 2022-ben enyhén trend feletti növekedést és kismértékben csökkenő, de azért viszonylag magas szinten maradó inflációt vár Hajdu Egon. A járványhelyzet várakozásaik szerint enyhül, a pandémia „endémiává” alakulhat, ami a termelésilánc-problémákon is enyhíthet az év második felében.

A FED-től négy kamatemelést, és év végén mennyiségi szigorítást is vár a szakember.

Erős tehát az ellenszél a tőkepiacok, és már egyértelműen a részvénypiacok számára is, miközben idén vége lehet a nagy likviditással járó ingyenpénz korszakának. Hajdu Egon várakozásai szerint a gazdasági növekedés folytatódik, a vállalati eredmények is tovább nőnek.

Összeségében a monetáris és fiskális politikák minden szigorítás ellenére is támogatók maradnak, aminek jegybanki oldali bizonyítéka a megmaradó negatív reálkamat.

Ez a korszakváltás nem jelent általános részvénypiaci lejtmenetet, csak a korábbiakhoz képest más megközelítést igényel a befektetési igazgató elmondása alapján.

A társaság szerint a részvényeknél újból a fundamentumok kerülhetnek előtérbe. Azok a „minőségi” részvények, illetve cégek, amik a munkaerőpiaci versenyre, az ESG kritériumokra, a Biden adminisztráció versenyt fokozó intézkedéseire egyszerre tudnak jó válaszokat adni.

A minőségi, „value” részvények lehetnek a nyertesek 2022-ben, amely „értékhalmazba” az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. szakértői beleértik a fundamentálisan jól működő és eredményt termelő növekedési részvényeket is.