Fegyverkezik az európai lakosság?

Elemzések2019. júl. 27.Devecsai János

Az öreg kontinensen több illegális fegyver van az embereknél, mint legális. Fegyverekkel a Balkán van a legjobban ellátva: Szerbiában és Montenegróban 10 emberre 4 kézifegyver jut, míg Magyarországon például csak egy.

Amerikában 2013 óta több mint kétezer lövöldözésre került sort. Kevésbé ismert tény, hogy a tengerentúlon sok mészárlásnál az elkövetők európai fegyverekkel hajtották végre a rémtetteiket. Például azaz ámokfutó, aki két éve Orlandóban 49 emberrel végzett, egy svájci-német eredetű Sig Sauer puskát és egy osztrák Glock pisztolyt használt. De tavaly Glock-ot többek közt a pittsburghi zsinagógában történt lövöldözésnél és abban a kaliforniai bárban megesett tragédiánál is használt a gyilkos, ahol 13 ember halt meg.

Az európai fegyverek persze nem csak az eszelősök körében népszerűek. Az elmúlt évtizedekben az öreg kontinens gyártói egész Amerika-szerte meg tudtak erősödni. Míg a 80-as években az USA fegyverpiacából csak 10 százalékot tudtak kihasítani maguknak a külföldiek, addig mára ezt az arányt fel tudták tornázni 30 százalékra.

Ezzel a trenddel az olyan vállalatok, mint a Sig Sauer, a Beretta vagy a Glock kifejezetten jól járt. Még úgy is hogy a tengerentúlon tavaly kissé visszaesett a kereskedelem.

Az USA roppant vonzó piac, hisz itt száz emberre átlagosan 120 kézifegyver jut. Ez az egyetlen ország a világon, ahol több a nyilván tartott fegyver, mint az állampolgár. Fegyverboltot nyitni remek biznisz, hisz az üzletek összesített éves forgalma megközelíti az 500 millió dollárt.

Hogy mi a helyzet Európában? Itt a kontinensen pisztolyokkal és puskákkal a Balkán van a legjobban ellátva. Szerbiában és Montenegróban 10 emberre 4 kézifegyver jut (míg Magyarországon például csak egy). Nyugat-, és Közép-Európában viszont a fegyvervásárlók köre több országban, így például az Egyesült Királyságban és Németországban is bővült az utóbbi időben. Még ha éves szinten csak pár százalékkal is.

Olaszországban - ahol a legfrissebb adatok is 2017-esek - két éve a fegyvertartási engedélyek száma a korábbi esztendőhöz képest 14 százalékkal nőtt. Itáliában 2017-ben körülbelül 4,5 millió embernek lehetett fegyvere. A helyzet pontos feltérképezését viszont nehezíti a roppant erős feketepiac.Európában az egyre szigorúbb szabályok miatt a vásárlók jó része megkerüli a törvényt: Németországban az illegálisan tartott harci eszközök száma egyes becslések szerint elérheti a 10 milliót is. Ehhez képest törvényesen bejelentve a lakosságnál csak 6 millió kézifegyver van.

Ahogy arról idén a The Wall Street Journal is beszámolt: európai szinten is kijelenthető, hogy a fegyverek száma úgy nő, hogy közben több illegális fegyver van a lakosságnál, mint amennyi be van jelentve. Az EU-s állampolgárok 2017-ben a becslések szerint 44,5 millió olyan puskát és fegyvert tartottak, amelyet a szabályok megkerülésével szereztek be.

Jó páran illegális online boltokban intézik a vásárlást. A fegyverek sokszor volt háborús területekről például a Jugoszláv utódállamokból kerülnek ki Nyugat-Európába. A The Wall Street Journal egy non-profit szervezet a RAND Corporation jelentését is idézi, amely szerint a sötét weben, az európaiak ötször annyi pénzt költenek illegális fegyverekre, mint az amerikaiak.

De persze a kontinensünk így is roppant messze van attól, hogy a fegyvertartás terén beérje az USA-t. Az amerikai otthonokban ugyanis közel 400 millió fegyver van felhalmozva.