Két év alatt közel 20 százalékot kereshet ezzel a lakossági állampapírral

Elemzések2022. márc. 30.Harsányi Péter

Kijózanító inflációs előrejelzést tett közzé a napokban az MNB. Az orosz-ukrán háború és a szankciós politikák miatt jelentős inflációs sokk éri az uniós országokat. Magyarországon 2022 egészében átlagosan 7,5-9,8 százalék között alakulhat a fogyasztói árindex. Tavaly és idén pedig együttesen 15 százalékot is elérheti az árdinamika. Egy ilyen környezetben az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír nyújtja toronymagasan a legnagyobb hozamot a lakossági állampapírok közül.

Jelentős kínálati sokk éri egész Európát az orosz-ukrán háború és az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók következtében.

Az MNB legfrissebb előrejelzései alapján 7,5-9,8 százalék között alakulhat a fogyasztói árindex az idei év egészében átlagosan. Az inflációs kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak.

2021-ben 5,1 százalék volt az infláció hazánkban.

Így tavaly és az idén összességében 15 százalékot is elérheti a pénzromlás üteme.

Inflációkövető állampapírok

A jelenlegi környezetben az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) nyújtja messze a legmagasabb hozamot a lakossági állampapírok közül. Feltéve, hogy a rendkívül hosszú lejáratú Babakötvényekkel most nem számolunk.

Még a Magyar Állampapír Pluszt is jócskán maga mögé utasítja, amennyiben nem emelik meg drasztikusan a MÁP Plusz kamatát. Ennek azonban csekély az esélye.

Az 5 éves Prémium Magyar Állampapírok az előző évi inflációt plusz 1,5 százalékos kamatprémiumot fizetnek évente. Ennek megfelelően az idén 6,6 százalékot fizet a PMÁP, míg jövőre a hozama elérheti a 11,3 százalékot.

Ez két év alatt megközelítőleg 18 százalékos hozamot jelenthet.

Jelenleg egyedül a Prémium Magyar Állampapír nyújt reálhozamot, avagy infláció feletti hozamot a Babakötvények mellett.

PMÁP és MÁP Plusz

A MÁP Plusz 5 év alatt összesen 27 százalékos kockázatmentes hozamot biztosít. Ezzel szemben a megemelkedett inflációs környezetben ennél lényegesen többet fizethet az 5 éves Prémium Magyar Állampapír, melynek hozama 5 év alatt elérheti a 36 százalékot.

Ehhez azonban a kamatok újra befektetésével és az alábbi inflációs pályával számoltunk.

A fenti 36 százalékhoz közeli hozam akkor jön ki, ha a tavalyi 5,1 százalék után az idén 9,8 százalék lesz az infláció, míg 2023-ban 4, 2024-ben 3 és 2025-ben is 3 százalék lesz a fogyasztói árindex. Ez a pálya nagyjából megfelel az MNB előrejelzéseinek.

Másképpen megfogalmazva, megközelítőleg 9 százalékkal kínálhat magasabb hozamot az 5 éves PMÁP a Magyar Állampapír Plusznál.

Emiatt várhatóan jelentősen megnőhet a kereslet a PMÁP papírok iránt az elkövetkezendő negyedévekben.

Inflációs kockázatok

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a barátságtalan országoknak, vagyis azon országoknak, melyek megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat, rubelben kell kifizetniük az Oroszországból importált földgázt.

A lépés hatására 20 százalékkal emelkedtek egy nap alatt a holland tőzsdén jegyzett gázárak.

A fejlemények következtében ugyanis ismét kiéleződtek a geopolitikai kockázatok, és megnőtt az esélye, hogy az EU válaszul szankcionálja az orosz energiaszektort. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járna az energiaárak szempontjából.

Az inflációs kockázatok realizálódása végeredményben magasabb inflációhoz vezetne, ami a PMÁP papírok által fizetett kamatok automatikus megemelkedésében is testet öltene.

Vagyis a fenti 36 százalékos 5 éves várható hozam akár még tovább emelkedhet.