Kik a legfiatalabb és a legjobban kereső startup vezérigazgatók?

Elemzések2019. júl. 28.Növekedés.hu

Pinterest, Dropbox, Snapchat, Airbnb, Uber, Xiaomi: mutatjuk, melyik népszerű startup tulajdonosának van a legnagyobb vagyona.

7. Ben Silbermann: Pinterest

A Pinterestet manapság nagyjából már mindenki ismeri: a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók témák szerint rendezetten fényképeket osszanak meg egymással, az úgynevezett táblák pedig sokak számára nyújtanak inspirációt. A céget 2010-ben alapították, egy évre rá pedig már az egyik legjobb új startupnak nevezték. A 37 éves vezérigazgató, Ben Silbermann jelenleg nettó 1,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

6. Drew Houston: Dropbox

A Dropbox lehetővé teszi különböző állományok felhőben tárolását, szinkronizálását és megosztását. A vállalat megjárt már pár hullámvölgyet, főleg azért, mert rengeteg versenytársa van, csak, hogy párat említsünk: Just Cloud, Zip Cloud, MEGA, SOS Online Backup, SugarSync stb. A cég 2007-es alapítása utáni negyedik évben elérte a 4,6 milliárd dolláros márkaértéket. A vezérigazgató, a 38 éves Drew Houston vagyona pedig az elmúlt években nettó 2,3 milliárd dollárra emelkedett.

5. Evan Spiegel: Snapchat

Evan Spiegelnek sikerült véghez vinnie azt, amiről a legtöbb főiskolás csak álmodik: társával, a 31 éves Bobby Murphy-vel egy forradalmian új ötletet valósított meg: létrehozott egy új közösségi média platformot, amely rögtön milliók kedvence lett. A mindössze 29 éves Spiegel bizonyára elégedett az életével, lévén egy korábbi Victoria’s Secret szupermodell a felesége, a nettó vagyona pedig 3,4 milliárd dollárra rúg.

4. Brian Chesky: Airbnb

Az induló startupok számára az igazi aranykort a 2000-es évek jelentették. Tanulságos megvizsgálni, hogy milyen mértékben forradalmasította a technológiai fejlődés az emberek mindennapi életét. Jó példa erre az 2008-ban alapított Airbnb, amely egy online piactér, ahol szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni. A vállalat három év alatt, 2011-ben érte el az 1,3 milliárd dolláros márkaértéket. Airbnb vezérigazgatója, a 37 éves Brian Chesky nettó vagyona 3,7 milliárd dollár.

3. Travis Kalanick: Uber

A mai generáció már inkább hív egy Ubert, mintsem leintsen egy taxit az utcán. Bár Magyarországon az Uber szolgáltatás jelenleg nem elérhető, a világ számos másik pontján hatalmas népszerűségnek örvend. Az Ubert 2009-ben Travis Kalanick alapította. A közlekedési szolgáltatást nyújtó cégnek négy év kellett ahhoz, hogy elérje az egymilliárd dolláros márkaértéket. A 42 éves alapító vagyona jelenleg nettó 5,3 milliárd dollár.

2. Wang Xing: Meituan Dianping

Amikor Wang Xing 2010-ben megalapította a Meituan Dianping céget, valószínűleg nem gondolta volna, hogy a vállalat rövid idő alatt ennyire sikeres lesz. A cég alkalmazása az étteremkereséstől a Grupon-féle kuponos vásárlásokig számtalan szolgáltatás lebonyolítására alkalmas felületté nőtte ki magát. A vezérigazgató, a 40 éves Wang Xing nettó vagyona 5,5 milliárd dollár.

1. Lei Jun: Xiaomi

Az okostelefon-piac az elmúlt években számtalan változáson esett át. Éppen, amikor már úgy tűnt, az Apple lesz a legmeghatározóbb cég az elektronikus eszközök világában, a Samsung előretört és felkavarta az állóvizet. A tech-óriások között egy viszonylag ismeretlen cég is megjelent: a kínai Xiaomi vállalatot 2010-ben alapították, az egymilliárd dolláros márkaértéket pedig egy éven belül sikerült elérnie, és ezzel az egyik leggyorsabban fejlődő telefon-gyártóvá lépett elő. A 49 éves vezérigazgató, Lei Jun nettó vagyona jelenleg 9,4 milliárd dollár.