Matolcsy György: az MNB lezárta a kamatemelési ciklust

Elemzések2022. szept. 27.Harsányi Péter

Az MNB a mai döntésével lezárta az eddigi, 16 hónapos kamatemelési ciklusát. Ezt azért tehette meg a jegybank, mert 16 hónapja az Európai Unióban Magyarország indította el elsőként az alapkamat-emelési szigorítási ciklust – mondta el Matolcsy György, az MNB elnöke. Hozzátette, további kamatemeléseknek már nem lenne értelme, miközben a globális inflációs folyamatok kezdenek kedvezőbb képet festeni.

A Monetáris Tanács a mai napon egyhangúan három fontos pénzpolitikai döntést hozott – mondta el Matolcsy György jegybankelnök az MNB sajtótájékoztatóján.

Az alapkamatot 1,25 százalékponttal 13 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank a mai döntésével lezárta az eddigi, 16 hónapos kamatemelési ciklusát – mutatott rá Matolcsy György.

Az Európai Unióban az MNB emelte elsőként és legnagyobb mértékben az alapkamatot, mert indokolták az árstabilitási és pénzügyi stabilitási feltételek.

Harmadsorban az alapkamatemelési ciklus lezárásával nem ért véget a jegybanki szigor és az infláció elleni küzdelem.

Az infláció elleni küzdelemben más eszközökre helyez nagyobb hangsúlyt a jegybank.

Infláció

A következő hónapokban tovább emelkedik az infláció Magyarországon, mely a jövő év első felében fog tetőzni, majd fokozatosan csökken. A fogyasztói árindex 2024-re tér vissza újra a 3 százalékos célhoz – fejtette ki Matolcsy György.

A 2020-as évtized alapvető mintázatai egyre inkább emlékeztetnek a 70-es évekre, amikor is magas inflációhoz lassú gazdasági növekedés, munkanélküliség és energiaár-sokkok társultak.

Az MNB a régióban a legmagasabbra emelte az alapkamatot az infláció mérséklése érdekében. Emellett a folyó fizetési mérleg hiány és a költségvetési hiány alakulása is azt indokolta, hogy a jegybank az árstabilitás mellett a pénzügyi stabilitást figyelembe vegye az elmúlt 16 hónap monetáris politikai döntéseinél.

Matolcsy György elmondása alapján nincs értelme tovább emelni az alapkamatot a jelenlegi szintekről. A globális inflációs folyamatok ráadásul kezdenek kedvezőbb képet festeni.

További kockázatok

A magyar gazdaságot több kockázat is övezi, így az MNB szerint vissza kell térni az egyensúlyi növekedés pályájára, ahonnan letértünk 2020 után a járvány miatt.

Fel kell továbbá gyorsítani Magyarországon az energiahatékonysági, digitális és versenyképességi átmeneteket. Emellett fel kell gyorsítani a felsőoktatás átszervezését is, hogy létrejöhessen a tudás és technológia intenzív ágazatok gyorsabb fejlődése.

Ehhez tőke kell. Tőkét pedig az az ország tud vonzani, melynek versenyképessége javul.

Matolcsy György hozzátette, azért zárhatja le az MNB az alapkamat-emelési ciklust, mert 16 hónapja jó ütemben Magyarország indította el elsőként az alapkamat-emelési szigorítási ciklust.