Megvan, mennyivel több uniós támogatást kapunk 2023-tól

Elemzések2022. nov. 25.Sz.A.

Átlagosan hektáronként 147 euró (60 ezer forint) lesz a gazdáknak járó területalapú támogatás a Közös Agrár Politikából a 2023-27-es időszakban - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán. Jóval szigorúbb környezetvédelmi előírások lesznek, de a támogatás is emelkedik, 5300 milliárd forintra. Van olyan keret, ahol több mint 220 százalékkal több a forrás, mint 2014-2020-ban.

Több forrást kapnak a magyar gazdák az uniós Közös Agrárpolitika )KAP) 2023-27-es keretében, de szigorodnak a feltételek - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának fórumán, ahol Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette a stratégiai terv részleteit.

A szigorítások nagy része az éghajlatváltozást érintő uniós irányelvekhez kapcsolódik. Az egyik legnagyobb változás, hogy a jövőben eredményalapú lesz az ellenőrzés az eddigi megfelelésalapú ellenőrzés helyett. A területi monitoring rendszer alapján működik majd a támogatás ellenőrzése, és kötelező lesz elektronikus naplót vezetni.

Új KAP alapelvek a stratégiai tervben

A KAP két alappilléréből eddig az úgynevezett egyes pillérről (közvetlen támogatások) nemzeti hatáskörben lehetett dönteni, mostantól az egyes és a kettes pillért (vidékfejlesztést) is jóvá kell hagyatni az EU-val - ismertette Juhász Anikó.

Az alapelvek lényeges szempontjai:

 • továbbra is 80 százalékos nemzeti forrás kiegészítés kell, ez a több forrás miatt a háromszorosa lesz a réginek, de erre van állami fedezet 
 • az eddigi megfelelési alap helyett eredményt is ki kell mutatni
 • az I. pillérben a forrás 5%-a a LEADER programokra, 35%-a környezetvédelemre, 3%-a a fiatal gazdák támogatására fordítandó

Tavaly december 30-a volt a magyar stratégiai terv benyújtási határideje, a tervet idén november 7-én elfogadták - mondta el a helyettes államtitkár.

A végrehajtási rendeleteket idén év végéig kell elkészíteni, és jövő januártól pedig már lehet a felhasználókkal tárgyalni - tette hozzá.

Az eddigieknél jóval több elváráshoz kötik a támogatásokat

Az új KAP (2023-2027) erősödő zöld elvárásai közül kiemelendő:

 • az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések
 • a természeti erőforrások fenntartható használata
 • a tájak és biológiai sokféleség megőrzése

Mindez számokban kifejezve az alábbi változásokat jelenti:

 • 50%-kal kisebb növényvédőszer használat
 • 25% az ökológiai gazdálkodás aránya
 • 50%-kal kevesebb antibiotikum használat
 • 50% tápanyagveszteség csökkenés
 • 20%-kal kevesebb műtrágya használat
 • 10%-kal több változtatás a tájképi elemeken

A terv átfogó célja a generációváltás segítése, így a tudás-átadás, emellett kiemelten fontos az innováció és a digitalizáció fejlesztése - mondta a helyettes államtitkár.

Az ehhez rendelt források a következőképp alakulnak:

 • I.-es pillér  2023 – 2027  2485 milliárd forint, ami azonos az előzővel
 • II.-es pillér 2023 – 2027  2809 milliárd forint, ami 224 százalékal több a 2014-2020-os tervhez képest.

A területalapú támogatás tervezett mértéke hektáronként átalgosan 147 euró környékén (kb.60 ezer forint) alakulhat, ezen belül minimum 125 euró, maximum 169 euró lehet az egyes pillér területalapú támogatása, melynek éves kerete 735 millió euró (mintegy 300 milliárd forint) lesz.

A támogatás feltételei, hogy a kérelmező

- aktív mezőgazdasági termelő legyen (természetes és jogi személy egyaránt lehet)

- legalább egy hektár támogatható területtel rendelkezik,

- meg kell felelnie a kondicionalitás feltételeinek,

- és jogszerű földhasználónak kell lennie.

Az MKT teljes szakmai rendezvényét itt tekintheti meg.