Mennyit lehet most keresni az amerikai államkötvényeken dollárban?

Elemzések2022. okt. 3.HP

4 százalék közelébe ugrottak az Egyesült Államokban a dolláros államkötvények hozamai az amerikai jegybank kamatemeléseinek és a megugró inflációnak köszönhetően. Egy év alatt 10 évnyi hozamsüllyedést radírozott le a piac.

Az amerikai kötvényhozamok egy év leforgása alatt ledolgozták az elmúlt 10 évben látott hozamsüllyedést. Az amerikai jegybank kamatemelései a hozamgörbe rövid oldalát, az elszálló inflációs várakozások pedig a hosszabb lejáratú kötvények hozamát emelte meg.

Az Egyesült Államokban ma közel 4 százalékos hozam mellett lehet dollárban denominált, 10 éves futamidejű államkötvényt venni. A hozam egy év alatt közel 2,5 százalékponttal emelkedett.

Az amerikai jegybank, vagyis a Fed lendületes kamatemeléseinek tükrében az egyéves és kétéves állampapírhozamok egy év alatt 4 százalékponttal emelkedtek. Előbbi hozama 3,9 százalékra, utóbbi 4,3 százalékra ugrott.

Mi várható?

Amennyiben folytatja a Fed a kamatemeléseket – és jelenleg ilyen üzeneteket fogalmaztak meg a jegybankárok – abban az esetben tovább emelkedhet a rövidebb futamidejű állampapírok hozama.

A hosszabb 5, 10 és 30 éves államkötvények hozama pedig az infláció várható alakulásától függ.

Hogyan lehet amerikai államkötvényt venni?

Bankoknál, illetve befektetési házaknál vásárolhatunk amerikai dolláros államkötvényeket, illetve amerikai államkötvényeket tömörítő passzív befektetési alapokat, melyek minimális díj mellett elérhetők.

Emellett határidős ügyletek segítségével is vehetünk, sőt, akár adhatunk (short-olhatunk) amerikai államkötvényeket. Ezesetben azonban nagyobb minimális befektetési összegekkel kell dolgoznunk.