Mibe menekítsük a pénzünket az orosz-ukrán háború idején?

Elemzések2022. márc. 9.HP

Látványos szabadesésben vannak az európai részvénypiacok, miközben a feltörekvő régiós devizák is lendületesen gyengülnek. Az inflációs kockázatok óriásiak. Egy ilyen környezetben például a forint és euró alapú inflációkövető lakossági államkötvények nyújthatnak menedéket a megtakarítóknak. A kockázatvállalóbb befektetők számára pedig a magyar és a német részvénypiac, illetve az OTP részvények adhatnak kedvező hosszú távú beszállási lehetőséget. A hazai BUX index már több mint 30 százalékot zuhant. Az OTP részvények pedig fele annyit érnek, mint néhány hónapja.

Az orosz-ukrán háború és az egyre szigorúbb Oroszország ellenes szankciók hatására menekül a tőke a biztonságosabb devizákba, úgymint dollárba és svájci frankba. Ezzel párhuzamosan komoly eladói hullám bontakozott ki a nemzetközi részvénypiacokon.

Az euró/forint árfolyam 400 forintos történelmi csúcsig emelkedett, majd onnan korrigálni kezdett lefelé.

A forint gyengülésének azonban nincsen köze a magyar fundamentumokhoz. A kialakult pánikhangulatban a régiós devizák, vagyis a lengyel zloty és a cseh korona is lendületesen gyengülnek.

Közgazdasági alapon nagyon nehéz megmondani, hogy hol lesz a vége a forintgyengülésnek. Az ugyanis jelenleg a politikai fejleményektől függ.

Amennyiben súlyosbodik a térségben a katonai konfliktus, illetve az orosz energiaszektort is szigorú szankciókkal sújtja a nyugat, az további eladói hullámot és további jelentős forintgyengülést okozna.

Enyhülés esetén viszont érdemben erősödhetne a magyar fizetőeszköz.

Euró/forint árfolyam

Euró/forint árfolyam

Forrás: Investing.com

A nehezen kiszámítható kockázatok megosztása miatt érdemes lehet a megtakarításaink egy részét euróban, illetve dollárban is tartani.

Infláció

Az infláció lényegesen magasabb lesz a korábban gondoltnál. A gázárak és olajárak elszabadulása begyűrűzik a gazdaság széles körébe, beleértve a feldolgozóipart, a szállítmányozást és a mezőgazdaságot.

A forint gyengülése is megemeli az importon keresztül a fogyasztói árindexet. Egy százalék tartós forintgyengülés jellemzően 0,15 százalékponttal emeli meg az inflációs mutatót.

Az elmúlt két hét során több mint 10 százalékos forintgyengülés bontakozott ki az euróval szemben. Ha beragad 400 forint közelében az euró/forint árfolyam, akkor az önmagában megközelítőleg 1,5 százalékponttal emelheti meg az árdinamikát.

A kereskedelmi bankok szerint az infláció 6 százaléknál is magasabb lehet az idei év egészében. A kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak elnézve az elszabaduló energiaárakat.

Emellett komoly kockázatot jelent a búza és a gabonafélék árának megugrása, amely számos élelmiszer árát megemeli, erősítve ezáltal az inflációs érzetet.

Az élelmiszerárstop és az üzemanyagárstop intézkedések hamarosan kifutnak Magyarországon, így hamarosan újabb inflációs hullámok érkeznek.

Lakossági állampapírok

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jó döntés lehet a jelenlegi környezetben. A PMÁP 3 és 5 éves sorozata az előző évi infláció plusz 0,75, illetve 1,50 százalékos kamatprémiumot fizet.

Emiatt az inflációkövető állampapíroknak helye van egy jól átgondolt befektetési portfólióban.

Figyelembe véve a forint gyengülésének kockázatát, megérheti önmagában is eurót vásárolni. Ekkor tudunk a leggyorsabban reagálni a piaci mozgásokra devizaátváltásokkal.

Másik alternatíva az 5 éves futamidejű Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP), mely az eurózóna előző évi inflációját plusz 0,50 százalékos kamatprémiumot fizet.

Ez eurózóna inflációja az Európai Központi Bank előrejelzései alapján 2021-ben és 2022-ben 2,6, illetve 3,2 százalék lehet. A kockázatok ugyanakkor az eurózónában is erősen felfelé mutatnak.

A MÁP Plusz a maga 5 százalékos éves kockázatmentes átlaghozama a jelenlegi környezetben vesztett a vonzerejéből. Ennek ellenére azért lehet jó választás egy jól felépített megtakarítási portfólióban, mert rendkívül kedvezők a visszaváltási feltételei. Emellett a hozama kiszámítható, előre ismert.

Részvénypiacok

A részvénypiacok világszerte lendületesen estek az orosz-ukrán háború hírére.

Az Oroszország ellenes szankciókkal együttesen jelentős energiaáremelkedés várható, ami magasabb inflációhoz, szigorúbb monetáris politikához és lomhább gazdasági növekedéshez vezethet.

Ezenkívül számos orosz vállalat és bank mehet csődbe a szankciók következtében, ami szélsőséges esetben likviditási és adósságválsághoz vezethet.

A magyar piac alulteljesítő, több mint 30 százalékot esett a korábbi csúcsától. Ez többek között az ukrán-orosz háború közelségével és az OTP részvényárfolyam lefeleződésével magyarázható.

A mostani árfolyamszinteken mind a magyar, mind a német és akár a felülteljesítő amerikai részvényindexek is vonzóak lehetnek a hosszú távú befektetők számára. Rövidtávon azonban a politikai és katonai fejleményektől függően akár újabb lokális mélypontok is jöhetnek a tőzsdéken. Emiatt érdemes hagyni puskaport, hogy még kedvezőbb szinteken is legyen lehetőség részvényeket vásárolni.

Fontos, hogy ne csak egy-egy részvényt vegyünk, hiszen ekkor óriási egyedi kockázatot futunk. Célszerű a teljes részvénypiacot leképező passzív befektetési alapokat (ETF-eket) vásárolni és szükség esetén akár éveken át tartani őket. A részvénybefektetések ugyanis hosszú távú befektetések.

OTP részvények

Az OTP részvények tavaly novemberben közel 20.000 forinton forogtak. Ma 11.000 forint körül ingadozik az árfolyamuk.

OTP részvényárfolyam alakulása

OTP részvényárfolyam alakulása

Forrás: Investing.com

Az orosz és ukrán leánybankok hitelállománya a teljes hitelállomány csupán 4-4 százalékát öleli fel. Emiatt az árfolyamreakciók túlzónak tűnnek.

Az OTP Csoport tőkemegfelelése erős, miközben az OTP Bank magyar gazdaságba való beágyazottsága miatt stabil szereplő a bankpiacon.

Emellett hosszú távon kedvez a bankszektornak a várhatóan lendületesebben emelkedő kamatkörnyezet. Ez ugyanis a kamatmarzsok tágulását eredményezi.

A nem-teljesítő hitelállomány ugyan várhatóan megemelkedik az orosz-ukrán fejlemények hatására, azonban emiatt még nem érnek fele annyit a részvények.

Az OTP több befektetési ház szerint is lényegesen a fair értéke alatt forog. Emiatt több részletben érdemes lehet elkezdeni felhalmozni az OTP részvényeket, hagyni mozgásteret az esetleges későbbi kilengésekre is.