Miért zuhan az euró?

Elemzések2022. júl. 18.Harsányi Péter

A háború közelsége, az európai energiaválság súlyosbodása és az amerikai kamatkörnyezet gyorsabb emelkedése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy az euró a dollárral szemben elveszítse értékének ötödét egy év leforgása alatt. Mutatjuk, mi most a legnagyobb kockázat az euróra nézve.

Gyakorlatilag szabadesésben van már egy éve az euró a dollárral szemben. Az euró/dollár árfolyam egy éve még 1,22 környezetében tartózkodott, mely napjainkra 1,00 alá esett.

Az euró megközelítőleg 20 százalékos leértékelődéséért több tényező is felelős.

Háború

Az orosz-ukrán háború kitörése és elhúzódása, valamint a kölcsönös szankciós politikák érdemben megemelték a geopolitikai kockázatokat figyelembe véve az eurózóna földrajzi közelségét. Emellett jelentős gazdasági lassulás és infláció lett az eredménye az eseményeknek..

Energiaválság

Európa orosz energiafüggősége hatalmas. Az EU a felhasznált földgáz több mint 40 százalékát Oroszországból importálja. Könnyű belátni, hogy rövidtávon nincs alternatívája az orosz gáznak.

A politikai feszültségek növekedése miatt megnőtt a kockázata, hogy Oroszország számottevően csökkenti az EU irányába szállított földgáz mennyiségét, aminek következtében gázválság alakulhat ki az öreg kontinensen.

Ez pedig recesszióhoz és további extrém mértékű energiaáremelkedéshez vezethetne. A befektetők egyre erőteljesebben kezdik beárazni ezt a forgatókönyvet.

Kamatkülönbözet

Az Egyesült Államokban 9 százalék környezetébe, avagy 40 éves csúcsra emelkedett az infláció. Meredeken emelkednek ráadásul az inflációs várakozások is.

Válaszul a Fed, vagyis az amerikai jegybank kamatemelési ciklusba kezdett és elkezdheti leépíteni a 9000 milliárd dollárra duzzadt mérlegfőösszegét.

A Fed szigorításainak következtében megemelkedett a kamatkörnyezet az Egyesült Államokban. A magasabb kamatok és kötvénypiaci hozamok egyértelműen az USA irányába terelik a tőkét, ami a dollár erősödését okozza. Erre a folyamatra a dollár menekülő szerepe is ráerősít a jelenlegi negatív hangulatban.

Eurózóna

Az Európai Központi Bank (EKB) közel féléves lemaradásban van a kamatemelésekkel, aminek tükrében sérült a hitelessége. A déli, periférikus országok sérülékenysége miatt nem tud az EKB a szükséges ütemben szigorítani.

Sőt, hamarosan pénzügyi mentőcsomagot is bejelenthet az Európai Központi Bank a mediterrán országok számára, válaszul a megemelkedett kötvényhozamaikra. Utóbbi nehezíti a déli államok adósságfinanszírozását, illetve befektetői pánikra adhat okot. Előtérbe kerülhetnek a magasabb eladósodottsági mutatók miatti aggodalmak is.

Olaszországban 2021 végén már 150 százalék körül állt a GDP arányos bruttó államadósság. Görögországban közel 200 százalék ez az érték.

Ez az állapot szintén hozzájárul az euró látványos gyengüléséhez.

GDP arányos államadósság alakulása, százalék

GDP arányos államadósság alakulása, százalék

Forrás: eurostat

Sáv

2000 óta az euró/dollár árfolyam 1,6 és 0,8 között mozgott. A jelenlegi 1,00 körüli árfolyam nem számít extrémnek.

Ilyen szempontból tehát egyelőre nem várható jelentős, eurót erősítő intézkedéssorozat. A gyengébb euró amúgy is segíti az exportorientált Németország és az eurózóna exportszektorát a mostani nehezebb gazdasági helyzetben.

euró/dollár árfolyam alakulása

euró/dollár árfolyam alakulása

Forrás: Investing.com

Kilátások

Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban az energiaválság alakulása fejtheti ki a legnagyobb hatást az euróra.

Amennyiben nem alakul ki energiaválság és Oroszország nem zárja el a gázcsapokat, az komoly erőt adna az eurónak. Ellenkező esetben jó eséllyel tovább gyengülhetne a közös európai fizetőeszköz.