Nem emelt kamatot az MNB, de hamarosan újabb szigorítás jöhet

Elemzések2022. ápr. 14.Harsányi Péter

9 százalék közelébe ugrottak márciusban a lakossági inflációs várakozások. Emiatt egyre több háztartás hozhatja előre a vásárlásait. Ez pedig erősebb kereslethez és további inflációs hullámokhoz vezethet. A jegybank a következő hetekben, hónapokban újabb kamatemelésekről dönthet. Az irányadó egyhetes betéti kamatláb a kereskedelmi banki várakozások alapján 7 százalék felett tetőzhet a nyári hónapokban. Az árstop intézkedések sem maradnak örökké velünk. Kivezetésük további inflációt gerjeszthet. Ez szintén növeli a jegybanki szigorítás esélyét.

9 százalék közelébe emelkedtek márciusban a lakossági inflációs várakozások. Emiatt az MNB-nek tovább kell szigorítania a monetáris politikát az elkövetkezendő időszakban.

Lakossági inflációs várakozások alakulása, 2022 március

Ha ugyanis a háztartások azzal számolnak, hogy további jelentős drágulás jön, akkor több termékkör esetében előre hozhatják a vásárlásaikat. Emiatt még erősebb lehet a kereslet, ami még dinamikusabb áremelkedéshez vezet.

Ezt az állapotot a Magyar Nemzeti Banknak mindenképpen el kell kerülni. Ellenkező esetben a későbbiekben csak még nagyobb és költségesebb kamatemelésekkel tudja lehűteni az inflációs várakozásokat. A jegybank korábban is azt kommunikálta, hogy kiemelt célja, hogy az inflációs várakozásokat mérsékelje.

Külső és belső okok

Az árdinamika háromnegyede olyan külső sokkokra vezethető vissza, ami ellen nincs érdemi hatása a monetáris politikának. Ennek ellenére az erős belső kereslet és az inflációs várakozások hűtése, valamint a forint erősítése érdekében további kamatemelésekre lesz szükség.

Ráadásul az inflációs kockázatok is erőteljesen felfelé mutatnak.

Az erős belső keresletet fűti a csúcson lévő foglalkoztatottság, a kétszámjegyű átlagbéremelkedés, illetve számos állami támogató intézkedés.

A növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok szerint az irányadó ráta szerepét betöltő egyhetes betéti kamatláb 7 százalék felett tetőzhet a nyári hónapokban. Ez azt jelenti, hogy a mostani 6,15 százalékos szintről további legalább 1 százalékpontos szigorításra kerülhet sor.

Egyhetes betéti kamatláb alakulása

Forrás: MNB, növekedés.hu

Inflációs számok

A kamatemelések a magas inflációs számok miatt is szükségesek. Mind a fogyasztói árindex, mind pedig a mögöttes folyamatokat jobban megragadó adószűrt maginflációs mutató jelentősen megemelkedett.

Az üzemanyagárstop és az élelmiszerárstop intézkedések sem maradnak örökké velünk.

Amennyiben kivezetik e két árstopot, abban az esetben megközelítőleg 2 százalékponttal emelkedhet meg a fogyasztói árindex durva becslések alapján.

Ebben a számításban jelentős bizonytalanságot okoz, hogy nem ismerjük a jövőbeni világpiaci árakat. Emiatt az árstop lépések jövőbeni inflációcsökkentő hatása lehet 2 százaléknál több vagy kevesebb is.

Infláció és adószűrt maginfláció alakulása

Forrás: MNB

2022 márciusában az infláció 8,5 százalékkal magasabb volt, mint egy éve. A maginfláció és az adószűrt maginfláció pedig 9,1 százalékkal emelkedett éves alapon.