Rendkívüli MNB-kamatemelés: mi áll a háttérben?

Elemzések2022. jún. 16.Harsányi Péter

0,5 százalékpontos rendkívüli kamatemelést hajtott végre az MNB. A lépésre a Fed vártnál nagyobb kamatemelése után került sor. A magasabb hazai kamatkörnyezet növeli a forint vonzerejét.

Az MNB rendkívüli kamatemelést hajtott végre múlt csütörtökön: az egyhetes betéti kamatlábakat 0,5 százalékponttal 7,25 százalékra emelte a jegybank.

Egyhetes betéti kamatláb alakulása

Forrás: MNB

A lépésre az erősen felfelé mutató inflációs kockázatok és a megemelkedett inflációs várakozások miatt volt szükség.

Az euró/forint árfolyam a 400-as szint körül mozgott, miközben az amerikai jegybank a vártnál nagyobb mértékben 0,75 százalékponttal kamatot emelt a szerda esti ülésén. A Fed emellett felfelé módosította az inflációs előrejelzéseit és a várható irányadó kamatpályát.

Az amerikai jegybank lendületesebb szigorítása és az orosz-ukrán háború csökkenti a kockázati étvágyat, aminek következtében jellemzően megnő az eladói nyomás a régiós devizákon, így a forinton is.

Az MNB emiatt preventív jelleggel emelt kamatot, ami növeli a forint vonzerejét. További forintgyengülés ugyanis még tovább növelné az árdinamikát az importált infláción keresztül.

Piaci becslések alapján minden 1 százalékpontos tartós forintgyengülés 0,15 százalékponttal emeli meg a fogyasztói árindexeket.

Mi várható?

A növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok szerint 7-8 százalék környezetében tetőzhet az irányadó egyhetes betéti kamatláb Magyarországon. A szigorítások nagyján már túl lehetünk.

Azt, hogy hol tetőzik az irányadó ráta hazánkban négy fő terület befolyásolja:

  • hogyan alakul a külső kamatkörnyezet
  • milyen irányt vesznek a szankciók és a háború
  • mikor és milyen megállapodás lesz Brüsszellel az uniós forrásokról és a helyreállítási alapról,
  • illetve milyen gyorsan tudnak újra javulni az egyensúlyi mutatóink.

Az egyensúlyi mutatóink közül a költségvetési hiány, az államadósság és a folyó fizetési mérleg hiány alakulása kiemelt jelentőséggel bír.