Szorul a hurok a kínai Evergrande nyakán: Felfüggesztették a tőzsdén a papírjait

Elemzések2021. okt. 4.Sz.A.

A hétfői távol-keleti tőzsdékre rányomta a bélyegét a kínai Evergrande fizetési problémája, az építőipari óriásvállalat papírjainak kereskedését fel is kellett függeszteni, olyan nagyot esett a jegyzése. Piaci félelmek szerint az Evergrande 305 milliárd dolláros adósságának esetleges bedőlése pénzügyi dominóhatást válthat ki.

Túlterjeszkedett és túlköltekezett Kína legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalata, az Evergrande, amely a múlt héten két kötelezettségét sem tudta kifizetni külföldi befektetői felé.

Az idén már 85 százalékos árfolyamveszteséget elkönyvelő vállalat papírjainak kereskedését hétfőn fel kellett függeszteni, olyan sokat esett a jegyzésük, maga a hongkongi tőzsde pedig 2,2 százalékot esett.

Piaci információk szerint megkezdődik az Evergrande reorganizációja.

Egyrészt egy állami hátterű vállalat másfél milliárd dollárért megvenné az Evergrande 20 százalékos tulajdonrészét a Shengjing bankban, melyet már régóta árul.

Másrészt a szintén a hongkongi tőzsdén jegyzett Hopson Development ingatlanfejlesztő vállalat ötmilliárd dollárért vásárolná meg az Evergrande ingatlankezelési vállalatrészének 51 százalékát.

Elemzők szerint összességében ésszerű átalakításokkal még elkerülhetőnek tűnik a felhalmozott 305 milliárd dolláros adósság bedőlése, és annak dominóhatása.

A 25 éves, most a csőd közelébe jutott Evergrande kínai építőipari óriás problémája fontos gazdaságszerkezeti problémákra világít rá, maga a vállalat azonban még menthető megfelelő átcsoportosításokkal. Maga az adósság a kínai GPP két százalékát teszi ki.

Az Evergrande néhéz helyzete is mutatja, hogy jelentős szerkezetátalakításra van szükség a kínai gazdaságban, ahol túlzott a függés az építőipartól, és a kínai GDP közel 20 százalékát adhatja már a szektor adóssága. 

Fontos tényező, hogy az építőipar egy ingatlanpiaci buborék mellett adja a gazdasági teljesítmény 30 százalákát. Ennek ellenére az Evergrande több okból is elkerülheti a csődöt.

1. Az Evergrande tulajdonában nagyon sok olyan projekt áll, amelyek még eladhatóak, más építőipari vállalat által átvehetőek és befejezhetőek.

2. A vállalat adóssága 305 milliárd dollár körüli, ebből azonban csak 20 milliárd dollár külföldi befektetőké. Bár több kamatfizetést nem tudott teljesíteni az Evergrande, van még 30 napjuk az adósságok rendezésére, a lejáró belföldi kötelezettségeiknek pedig eleget tudtak tenni.

3. A közvetetten közel 4 millió főt foglalkoztató Evergrande 171 banknak és 121 pénzügyi vállalat tartozik, bedőlésének elkerülése a kínai állam érdekében is áll.A kommunista párt és az Evergrande kapcsolata jó, a jegybank már pumpált friss tőkét a bankszektorba.

4. A vállalat adósságszerkezete - a projektek egy részének értékesítése mellett - átalakítható, igaz veszteségekkel. A pénzügyi vállalatok felé fennálló tartozások kamata jóval magasabb, ennek a csökkentése és átütemezése elsődleges.

5. A beszállítók felé fennálló tartozások, és a lakosságnak már eladott, de még befejezetlen ingatlanok esetében az állami segítség biztosra vehető.

Ettől függetlenül a csőd közelésbe került Evergrande problámája felhívja a figyelmet

  • a kínai gazdaság szerkezeti átalakításának szükségességére,
  • az árnyékbankrendszer rég esedékes szabályozására,
  • valamint az ingatlanlufi óvatos leengedésére.