Szűkösebb a fenyőfa kínálat - Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást!

Elemzések2020. dec. 21.Kovács Dániel

Felpörgött az élet a fenyőfaárusoknál, úgy tűnik, a járványhelyzet kellős közepén sem akarunk karácsonyfa nélkül ünnepelni. Az árusok szerint idén kettészakadt a piac, az olcsó, és a drága fákat keresik a vevők, a termelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a viszonteladók a bizonytalanság miatt kevesebb fát rendeltek. Ezért azt tanácsolják, ne hagyjuk az utolsó pillanatokra a vásárlását, mert könnyen hoppon maradhatunk, és mehetünk haza az eladók nyakán maradt görbe fával.

Elhallgatott már a fűrész a karácsonyfatelepeken, a november volt itt a főszezon.

A kivágott fenyőfákat már a kereskedők kínálgatják, a korai madarak pedig már haza is vitték a leendő karácsonyfát. Pedig sokáig úgy tűnt, idén a koronavírus mindent felforgat.

Hazánkban mintegy nyolcszáz családi vállalkozás foglalkozik fenyőfatermeléssel, háromezer hektáron nevelik a leendő karácsonyfákat, árbevételük a hárommilliárd forintot is meghaladja. 

A múlt hónapban viszont még azt sem tudták a termelők, hogy lehet-e egyáltalán fenyőfát árusítani ebben a vírussal sújtott évben, ezért

a megszokottnál később kezdtek bele a fák kitermelésébe.

A viszonteladók nem keresték annyira a fákat, mint a korábbi években

mondja Bakonyi Zoltán fenyőfa őstermelő, aki közvetlenül a vásárlóknak fogja idén értékesíteni a kivágott fákat.

Szabó István, a csurgói FenyőFarm társtulajdonosa azt mondja,

nagyságrendileg hasonló mennyiségű fát vágtak ki, mint tavaly.

Volt, amit már eleve ki kellett termelni, ennek megvan a maga rendje, különben az egész ültetvény tönkre mehet. De most, a szezon után úgy látja, nem volt akkora  a kereslet a portékájuk iránt, mint a korábbi években.

A kereskedők sokáig kivártak, nem akartak kockáztatni és nem vették meg a szokott mennyiséget. Amikor pedig látták, hogy nem lesz behúzva a kézifék, akkor bőszen nekiálltak vásárolni. Utólag viszont már nem lehet nekiállni a favágásnak, azzal kell gazdálkodni, ami van

mondja a termelő, aki éppen ezért azt javasolja, hogy idén

semmiképp se hagyjuk az utolsó pillanatra a karácsonyfa megvásárlását,

ugyanis a kínálat biztosan szűkösebb lesz, így a szép, egyenes fákat biztosan hamar elkapkodják majd a vevők, a késve érkezők pedig nem találnak majd az elképzelésüknek megfelelőt.

Maradt a tavalyi ár

November végén megjelent a kormány zöld jelzése, és biztossá vált, hogy lehet majd a közterületeken fenyőfát árulni. Az agrártárca levélben tájékoztatott mindenkit arról hogy nem lesznek korlátozások, még akkor sem, ha más területeken esetleg szigorítások jönnének

emlékeztet Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke.

Szerinte a kereskedők felmérték a helyzetet, és úgy látták, hogy az emberek kevésbé mernek majd idén költekezni a járványhelyzet miatt.

Ezt az eddigi tapasztalatok vissza is igazolták, ugyanis az alsó árkategóriába eső fenyőfák mennek el most a legkönnyebben.

A számok azt mutatják, hogy a fenyőt vásárlók huszonöt százaléka szeretne ötezer forinton belül maradni, a többség, ötvenkét százalék tervez öt-tízezer forint között fára költeni, míg a fennmaradó huszonhárom százalék lenne hajlandó ennél is mélyebben a zsebébe nyúlni és tízezer forintnál többet kifizetni a neki tetsző karácsonyfáért.Az árak ugyanakkor az előrejelzések dacára koránt sem szöktek az egekbe, a korábban kalkulált hatezer forintos méterárnál sokkal kevesebbért is lehet találni a piacon elég tisztességes minőségű fákat.

Összességében a tavalyi árakhoz képest nem történt változás, még az inflációs emelkedés is elmaradt

mutat rá Orlóci László. Adataik alapján az emberek átlagosan ötezer forintot szánnak az idei karácsonyfára, és folytatva az elmúlt évek trendjét 2020-ban is a jegenyefenyő lesz a legnépszerűbb fajta, miközben a lucfenyő mélyrepülése tovább folytatódik.  

Nem pörög az online fenyőbiznisz, de szárnyal a magyar termék

A szakmaközi szervezet elnöke rámutat, noha néhány helyről lehet fenyőfát online is rendelni, de járványhelyzet ide vagy oda, ez a lehetőség nem túl népszerű, ugyanis a vevők szeretnék megérinteni, személyesen is megnézni leendő karácsonyfájukat.

A felmérések szerint az emberek mindössze kilenc százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy az interneten választja ki az otthonában felállítandó fenyőfát, ami alig több, mint az az öt-hat százalék, aki úgy nyilatkozott, hogy a járványhelyzet miatt idén egyáltalán nem tervez karácsonyfát.

A kertésszövetség elnöke azt is megjegyzi, a karácsonyfatelepek idén is kiváló munkát végeztek, ma már a hazai termelés küllemben és minőségben egyaránt felér az importtal, az esetek többségében meg sem lehet különböztetni a külföldön termesztett fát a magyartól.

Fenyő nélkül nincs karácsony

Nagyjából ugyanannyian jönnek fenyőért, mint tavaly ebben az időszakban – mondja Budán, a Bikás parkban egy fenyőárus.

Siet hozzátenni, hogy már húsz éve ugyanitt kínálja a fenyőfákat, így pontosan tudja, a helyiek mikor szoktak befutni, szerinte idén sem térnek el bevett szokásaiktól. Minden évben egy kamionnyi fenyőt szokott rendelni, ennyi el is megy az ünnepek előtt, eddig minden jel arra utal, hogy idén sem lesz ez másképp.

Dunaharasztiban a Tesco parkolójában sorakoznak a fenyőfák, itt is úgy tűnik, hogy nem lesz elmaradás 2019-hez képest, ami a vevők számát illeti.

Az eladó még abban is bízik, hogy még egy kicsit jobb is lesz az eredmény, elvégre idén nem lehet szállodákban, apartmannokban ünnepelni, mindenki otthon marad, és jó eséllyel fát is akar majd állítani. Azért biztos, ami biztos, nem táraztak be annyira fenyőből, mint az elmúlt években.

Ugyanakkora készlettel készültünk, mint a korábbi években

mutat körbe a kínálaton Jónás-Győrfi Barnabás, aki Délegyházban első ízben nyitotta meg fenyőfakereskedését, de évtizedes tapasztalata van ezen a téren.

Azt mondja, az idei ezüstfenyő-felhozatal hagy némi kívánnivalót maga után, viszont lucfenyőből már régen kapott ilyen szép példányokat. lapunk kérdésére elárulja, az ideinél nagyobb forgalomhoz van hozzászokva, és úgy látja, egyre jobban polarizálódik a kereslet,

vagy nagyon olcsó fát szeretne a vevő, vagy lecsap a legdrágábbra is.