A buszsávban autózgat? - Nézze meg a bírságokat!

Hírek2023. márc. 24.MTI

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint 2023-ban negyedik éve, hogy havonta két napon át közösen ellenőrzi az autóbuszsávok használatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság és a BKK. Az akciók kezdete óta 43 napon 1553 intézkedés történt, és csaknem 16 millió forintnyi bírságot szabtak ki a rendőrök - írták.

Hangsúlyozták: a kétnapos akciók fő célja nem a büntetés, hanem annak tudatosítása, hogy a buszsáv jogosulatlan használatával a személyautók sofőrjei a többtucatnyi utast szállító autóbuszokat vagy a beteghez, sérülthöz igyekvő mentőautókat hátráltathatják.

Az összehangolt művelet során a reggeli és délutáni csúcsban a leginkább problémás helyszíneken ellenőrzik a buszsávokat a BRFK munkatársai, napközben pedig az árurakodás szempontjából kritikus vonalakon járőröznek.

Hozzátették: a metrópótlás idején a pótlóbuszok által használt sávok ellenőrzése kiemelt figyelmet kapott, hagyományosan pedig a bevezető utak és a belvárosi buszsávok kerülnek fókuszba ezeken a napokon.