A kriptodevizák szárnyalásáról és volt jugoszláv államok újraosztásáról - Növekedés.hu podcast

Hírek2021. máj. 9.Növekedés.hu

A kriptodevizák árfolyama csak nő, mániáról van szó vagy tényleges sikertörténetről. A Trend FM műsorában a Növekedés.hu újságírója emellett arról az új tervről is beszélt, melynek részekén a volt jugoszláv államok határait módosítanák.

Egymás után indulnak meg a kriptodevizák árfolyamai, esetenként néhány nap alatt a többszörösükre emelkednek. Miután hasonló folyamat több kisebb tőzsdei részvénynél is mutatkozik különösen az amerikai piacokon, feltételezhetjük, hogy immár a mániára emlékeztető szakaszba juthatott az egyre több eszközre kiterjedő, szokatlanul hosszú emelkedő trend. Mindezt a különösen nagyösszegű jegybanki eszközvásárlási programok fűtik, azonban a gazdaságok fellendülésével párhuzamosan ezeket előbb-utóbb mérséklik, a kanadai és a brit jegybank már meg is tette ezt a lépést.

Az utóbbi hetekben érdekes elképzelésről hallani: ez a szlovén miniszterelnökről elnevezett Jansa-terv, ami a Jugoszlávia felbomlásakor létrejött instabil helyzet rendezését célozza, ebben határmódosítások, sőt országok felosztása, illetve egyesítése szerepel. Ennek kapcsán egy érdekes történelmi előzményt láthatunk: 1878-ban került sor hasonló rendezésre a Berlini konferencia keretében, a fő szervező pedig Andrássy Gyula volt, a Monarchia akkori külügyminisztere, korábbi magyar miniszterelnök.