A legfejlettebb államok szerint nincs rendben Peking reakciója az USA házelnök tajvani látogatására

Hírek2022. aug. 3.MTI

Az egész térség stabilitását veszélybe sodorhatja Kína válasza az amerikai házelnök tajvani látogatására a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport szerint.

A országcsoport külügyminisztereinek szerdai közleményében kiemelték, hogy a törvényhozók hivatalos nemzetközi látogatásai hozzátartoznak a nemzetközi közösség életéhez, "normális és rutinszerű" aktusok.

A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke és Caj Jing-ven tajvani elnök (j), miután az államfő a polgári személyeknek adható legmagasabb állami elsimeréssel tüntette ki Pelosit a tajpeji elnöki palotában 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiéleződött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között.
MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal

Ezért Nancy Pelosi tajpeji vizitjét sem lehet "ürügyként használni a Tajvani-szorosban folytatott agresszív katonai tevékenységre".

Peking közelmúltbeli és bejelentett lépései, különösen a tervezett hadgyakorlat és a Tajvan elleni gazdasági szankciók "szükségtelen eszkalációval fenyegetnek" - áll a soros elnök, Németország külügyminisztériuma által kiadott közleményben.Kína nem változtathatja meg a térségbeli viszonyokat "egyoldalúan, erőszakkal", a Tajvannal összefüggő nézeteltéréseket békés eszközökkel kell rendezni - húzták alá, hozzátéve, hogy "mindenek felet nyugalomra, önmérsékletre, átláthatóságra, a félreértések megelőzése érdekében pedig a nyílt kommunikációs csatornák fenntartására" ösztönöznek.

Egyben közölték, hogy a Hetek továbbra is képviselik az "egy Kína" elvet, és nem változtatnak a Tajvannal kapcsolatos álláspontjukon.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország, valamint az Európai Unió mint nemzetek feletti intézmény alkotta csoport külügyminiszterei - illetve az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője - egyben megerősítették, hogy változatlanul kiállnak "a szabályokon alapuló nemzetközi rend, a béke és a stabilitás fenntartása mellett a Tajvani-szorosban és azon túl is".

Nancy Pelosi személyében huszonöt éve először kereste fel Tajvant az amerikai képviselőház elnöke, aki kiemelt helyen, rögtön az elnök és az alelnök után áll az állami protokollsorrendben. A demokrata párti politikus ázsiai körútján járt Tajpejben, kedd este érkezett és szerdán már tovább is utazott Dél-Koreába.

Kína a saját területének tartja az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és ellenzi a tajvani vezetők kapcsolatait külföldi politikusokkal.