A NAK és a MAGOSZ online petíciót indított a magyar agráriumért

Hírek2021. jún. 21.Növekedés.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított "Petíció a magyar agráriumért" címmel - olvasható a NAK honlapján.

A közös közleményben a NAK és a Magosz felhívja a figyelmet:

Üzenjünk minél többen Brüsszelnek! Kérünk mindenkit, támogassa aláírásával Magyarország Kormánya, a MAGOSZ és a NAK álláspontját, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba a magyar gazdák és ne dráguljanak az élelmiszerek!

A petíció az agrarpeticio.hu internetes oldalon érhető el.

A NAK felhívásában emlékeztet, hogy május végén felfüggesztették a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalásokat Brüsszelben. Bár a tagállamok ezúttal egységesen léptek fel a gazdálkodóik érdekében, az Európai Parlament baloldali liberális képviselői semmibe vették a javaslataikat.

A helyzet éles, a tét nagy – állítja a NAK és a MAGOSZ. Most dől el az európai agrárium, és ezzel sok millió ember megélhetése, Európa élelmiszerbiztonságának kérdése. Ennek ellenére a brüsszeli bürokraták és az Európai Parlament a gazdák számára teljesíthetetlen követelményeket akarnak meghatározni. Az új javaslatok jelentős versenyhátrányt okoznak az európai, így a magyar gazdáknak; előnyt biztosítanak az Unión kívülről származó, ellenőrizetlen élelmiszereknek; veszélyeztetik a polgárok egészségét; jelentős élelmiszerár-emelkedést vonnának maguk után.

A NAK és a MAGOSZ ezért petíciójában felszólítja az EP-t, hogy ne okozzon versenyhátrányt az európai gazdáknak, ezzel biztosítsák a magyar gazdák számára is, hogy továbbra is kiváló minőségű élelmiszerek előállításával hozzájáruljanak az európai és a magyar emberek egészséges életéhez.

A kialakult helyzeten csak valamennyiünk összefogásával tudunk változtatni– olvasható a közös közleményben.

A petíció végén a két szervezet kéri, hogy mindenki aláírásával támogassa aláírásával Magyarország Kormánya, a MAGOSZ és a NAK álláspontját, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba a magyar gazdák és ne dráguljanak az élelmiszerek.