Államtitkár: Jövő héten felülvizsgálják az árstopokat

Hírek2022. dec. 1.MTI, Növekedés.hu

A következő európai uniós fejlesztési ciklusban 750 milliárd forint forrás fordítható az élelmiszeriparra, ami jelentős növekedés az előző ciklus 463 milliárd forintos összegéhez képest - mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az Agrárszektor 2022 konferencián. A kormány a jövő héten vizsgálja felül, hogy jövőre folytassa-e ezt a fajta támogatást - mondta.

"Mindenképpen szeretnénk a digitalizáció és a modernizáció felé terelni a beruházókat, ezzel megállítva az élelmiszerek további drágulását" - fogalmazott a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. 

Megjegyezte, hogy ezen a területen nehéz kérdés az árstop fenntartása. A kormány a jövő héten vizsgálja felül, hogy jövőre folytassa-e ezt a fajta támogatást - jelezte.Nobilis Márton kitért arra is, hogy a gazdasági és a politikai szándék nem egységes ebben a kérdésben. Az előbbi oldal véleménye szerint nem tarthatóak az árstopok, a politikai érvek pedig amellett szólnak, hogy a legnehezebb helyzetben lévő réteg számára is biztosított legyen a megfizethető élelmiszer a jelenlegi inflációs körülmények között.

Nagy István agrárminiszter az Inforádió Aréna műsorában úgy fogalmazott, hogy az árstopok egyfakta akcióként kezelendők, nem tarthatók örökké, jövőre mindenképp ki kell őket vezetni, és visszaállítani a piaci viszonyokat.- A termelőt nem érintheti az ársapka hátránya, de a kiskereskedő a kiesett hasznot a többi termék árán pótolhatja - tette hozzá.

A vidéki kisboltok megsegítésére - a szűkebb választék és a kisebb nyereséglehetőség miatt - a kormány a jövő év elején programot indít - mondta.

Nobilis Márton, az agrártárca államtitkára hangsúlyozta, hogy a szabályozás kidolgozásában fontos szempont a feldolgozók védelme is. "Nem engedhetjük meg, hogy kiszoruljanak a piacról a magyar, jóminőségű termékeket gyártók" - jelentette ki.

Kiemelte: meg kell őrizni a versenyképességüket az új piaci körülmények között is, hiszen ha alulmaradnak a külföldi gyártókkal szemben, nagyon nehéz lesz visszahozni azt az értéket, amit az elmúlt 12 évben a szektor fejlesztésére fordítottak.

A cél, hogy ezt a 750 milliárd forintot, ami rendelkezésünkre áll a következő években, tényleg úgy tudjuk elkölteni, hogy ezzel letegyük a következő 20-30 év külpiacon is versenyképes élelmiszeriparának az alapját

- fogalmazott az államtitkár.

A kerekasztalbeszélgetésen, amelyben termelők és kereskedők képviselői is részt vettek, elhangzott, hogy az árstopnak más, főként húsipari termékekre kiható, ártorzító hatása van.

Elhangzott az is, hogy az ágazat szereplői között javult az együttműködés, ebben tovább kellene lépni az agrártárca szerepvállalásával, közös fórumok szervezésével.