Az amerikai GDP-növekedés elmaradt a korábban becsülttől a negyedik negyedévben

Hírek2023. márc. 30.MTI

A 2022. negyedik negyedévi amerikai éves GDP-növekedés kisebb lett az előző negyedévinél és a korábban becsültnél is.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis adatai alapján a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban a negyedik negyedévben évi 2,6 százalékkal nőtt, kisebb mértékben az egy hónapja ismertetett második becslésben szerepelő 2,7 százaléknál, a harmadik negyedévi 3,2 százalékos éves növekedés után.

A frissített adatok elsősorban a fogyasztói kiadások és az export lefelé módosítását tükrözték, a szolgáltatásokra fordított kiadások a korábban becsültnél jóval kisebb mértékben nőttek.

A GDP-növekedés elsősorban a magánszektor készletnövelő beruházásaiban, a fogyasztói kiadásokban, a szövetségi kormányzati kiadásokban, az állami és helyi kormányzati kiadásokban, valamint a nem lakáscélú állóeszköz-beruházásokban bekövetkezett növekedésre vezethető vissza, amelyet csak részben ellensúlyozott a lakáscélú állóeszköz-beruházások és az export csökkenése.

A teljes 2022. évet tekintve a bruttó hazai termék 2,1 százalékkal bővült az Egyesült Államokban a 2021. évi 5,9 százalékos növekedést követően.