Az oroszok elrendelték a Csendes-óceáni Flotta legmagasabb harckészültségét

Hírek2023. ápr. 14.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Meglepetésszerű ellenőrzés keretében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók állóképességét és fegyverhasználati készültségét.

Az ellenőrzés céljaként Sojgu a "valószínűsíthető ellenség agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására való képesség növelését" nevezte meg. A hivatalos tájékoztatás szerint egyebek között a partraszállás visszaverését fogják gyakorolni a Kuril-szigetek déli vonulatán és Szahalinon. Az ellenőrzés Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezetése alatt zajlik.

A Zvezda katonai tévécsatorna közölte, hogy a péntek reggel teljes készültségbe helyezett Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzésében részt vesz az orosz légi- és űrerő, valamint támogatóegységeik, továbbá a nagy hatótávolságú repülési parancsnokság és a keleti katonai körzet légierejének gépei.

Geraszimov szerint a Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzéséhez "olyan kiképzési környezetet hoznak létre, mint egy közvetlen agresszió fenyegetése esetén". Közölte, hogy a gyakorlatot három szakaszban hajtják végre: az elsőben a flottát teljes harckészültségbe helyezik, és tesztelik a légvédelmi erőket és a légierő szolgálatban lévő egységeit, a másodikban az állandó készenléti erőket a bázisaikról a harci gyakorlóterekre vezénylik, a harmadikban pedig harci kiképzési feladatokat gyakorolnak.

Az orosz Csendes-óceáni Flottánál legutóbb 2022 novemberében tartottak meglepetésszerű ellenőrzést. A Kommerszant című napilap szerint a most bejelentett művelet léptéke meghaladja a tavaly őszi gyakorlatét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken kérdésre válaszolva újságíróknak azt mondta, hogy a meglepetésszerű ellenőrzés rutineljárás a fegyveres erők felkészítésében és a harckészültség tesztelésében. Mint mondta, nincs összefüggés a gyakorlat és a NATO bővítése, valamint Japánnak a szövetségbe való esetleges felvételének lehetősége között. Peszkov szerint nem szerepel Vlagyimir Putyin elnök terveiben, hogy az ellenőrzés során szemlét tartson a Csendes-óceáni Flottánál.

Az orosz védelmi tárca pénteken bejelentette, hogy április 16-18. között látogatást tesz Oroszországban Li Sang-fu kínai védelmi miniszter, aki Moszkvában Sojguval meg fogja vitatni a kétoldalú védelmi együttműködés perspektíváit, valamint a globális és a regionális biztonság kérdéseit. Ez lesz a márciusban kinevezett új kínai tárcavezető első külföldi látogatása. Hasonló hivatalos bejelentés hangzott el Pekingben is.

Peszkov a látogatással kapcsolatban az orosz védelmi minisztérium illetékességébe sorolta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy lesznek-e orosz-kínai közös hadgyakorlatok.