Csaknem félmilliárd euróért államosítja a német kormány a legnagyobb hazai földgázimportőrt

Hírek2022. szept. 21.MTI

Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét; a szövetségi kormány 480 millió eurót fizet a cég eddigi többségi tulajdonosának, a Fortum finn állami energetikai cégnek, és nyolcmilliárd euró értékben tőkeemelést hajt végre - jelentette be szerdán Berlinben Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

A német földgázfogyasztók nagyjából 40 százalékának ellátásáról gondoskodó Uniper így 99 százalékban állami tulajdonba kerül - ismertette a miniszter, kiemelve, hogy az intézkedés elkerülhetetlen, mert a cég helyzete "drámai".

Hozzátette: a kormány az ellátásbiztonság fenntartása érdekében az összes többi nagy földgázimportőr esetében is megteszi az ahhoz szükséges lépéseket, hogy megőrizzék stabilitásukat.

Az Uniper azért került nehéz pénzügyi helyzetbe, mert Oroszország az Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben visszafogta németországi földgázszállításait, noha a földgázkereskedelmet nem érintik az EU-s szankciók, vagyis az Oroszországot a háború miatt büntető európai uniós intézkedések.

A szállítások egyoldalú visszafogása miatt az Uniper arra kényszerül, hogy a Moszkva által nem betartott szerződésekben rögzítettnél jóval magasabb áron, a piacon szerezze be az ügyfelei - köztük számos németországi közműszolgáltató - ellátásához szükséges földgázt.

Az orosz szállítások leállása és a földgáz piaci árának meredek, éves összevetésben nagyjából hatszoros emelkedése révén a cég likviditási válságba jutott. Augusztus végén arról tájékoztatott, hogy százmillió eurónál is nagyobb veszteséget termel naponta.

A szövetségi kormány eddig egy kilencmilliárd eurós hitellel támogatta az ország energiaellátásában rendszerszintű fontosságú vállalatot az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül, majd tárgyalásokat kezdtek egy újabb, négymilliárd eurós csomagról. Ez a tárgyalási folyamat egy újabb hitelkeret megnyitása helyett végül államosításhoz vezet.