Egy ábrában, hogy áll most az építőipar

Hírek2022. okt. 14.MTI

Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint megegyezett az egy évvel korábbival. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 5,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 8,5 százalékkal csökkent. Az előző havinál 4,4 százalékkal alacsonyabb volt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első nyolc hónapja alatt háromszor, februárban, májusban és júliusban nőtt az építőipar termelése az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben csak júniusban csökkent az építőipar teljesítménye. 

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,9, az egyéb építmények építésében 13,0 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 12,1 százalékkal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene a tavaly augusztusinál 50,4 százalékkal kisebb volt. A magasépítésben 18,3 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint tavaly augusztusban, a mélyépítésre 68,9 százalékkal zuhant az új szerződések értéke.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 7,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, az épületek építésére kötött szerződésállomány 18,9 százalékkal esett vissza, a mélyépítési szerződéseké 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 5,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva, az épületek építése 7,2 százalékkal, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal emelkedett.