Háború: Egyre több a bizonyíték, hogy az oroszok robbantották fel a kahovkai vízerőművet

Hírek2023. jún. 10.Sz.A.

Norvég földrengéskutatók szerint egyértelműen robbantás történt. Az ukrán titkosszolgálat szerint egy lehallgatott telefonbeszélgetés bizonyítja, orosz szabotázsakcióról lehet szó. Július elején Moszkva megkezdi a taktikai fegyverek telepítését Fehéroroszországba.

Az orosz haderő visszaverte az ukrán ellentámadást, az ukrán hadsereg nem ért el semmit – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, ezzel párhuzamosan Volodomir Zelenszkij is megszólalt az ellentámadásról. Nem részletezte a fronton kialakult helyzetet, helyette a kemény harcokban helytálló ukrán katonák hősiességét dicsérte - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Dél-Ukrajnában a kahovkai vízerőmű felrobbantása utáni árvíz mérséklődik, a vízszint fokozatosan csökken.

Egyre több a bizonyíték, hogy a vízerőművet aláaknázták és felrobbantották: a norvég földrengéskutató hatóság, a NorSar szerint kedden kora hajnalban földrengéshez hasonlítható szeizmikus mozgásokat lehetett mérni a térségben – erre utalnak a Romániában lévő mérőállomástól kapott jelek.

- Washington szerint Oroszország és Irán katonai téren egyre inkább elmélyíti az együttműködését, eddig több száz Iránban gyártott drón érkezett Oroszországba a Kaszpi-tengeren keresztül.

- A Wagner-csoport anarchiát szít az orosz frontvonalon – vélik orosz katonai vezetők, akik azzal vádolják a zsoldoshadsereget, hogy több orosz katonát is elraboltak és megkínoztak a Bahmutért folytatott harcok során. Az orosz vádak szerint a Wagner csoport tagjai fegyvereket is loptak az oroszoktól, és frissen behívott katonákat arra kényszerítettek, hogy szerződést írjanak alá a csoporttal. Az oroszoktól ellopott fegyverekért cserébe elrabolt katonák kiszabadítását kérték.

- Izland bejelentette, hogy augusztus elsején felfüggeszti oroszországi nagykövetségének munkáját.

- Már július 7-8-án megkezdi a taktikai atomfegyverek telepítését Fehéroroszországba jelentette be Vlagyimir Putyin, miután találkozott a fehérorosz elnökkel Szocsiban.

- A NATO szövetségesek elítélték, hogy Oroszország kivonul a hagyományos fegyverekről szóló európai egyezményből.

- Volodimir Zelenszkij köszönetet fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek az 1,2 milliárd dollár keretösszegű katonai segélycsomagért. Az ukrán elnök szerint a segítség különösen fontos a kahovkai vízerűmű felrobbantása után kialakult helyzetben.

- Fumio Kisida japán kormányfő 5 millió dollár humanitárius segélyt ajánlott fel Ukrajnának a kahovkai erőmű felrobbantása nyomán kialakult károk enyhítésére.

- Az ukrán hírszerzés egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján állítja: bizonyíthatóan orosz szabotőrök robbantották fel a kahovkai vízerőművet. A másfél perces telefonbeszélgetés-részlet meg is jelent a Telegram csatornán. Az oroszok eszerint „félelmet akartak ébreszteni az ukránokban, és nem az eredeti terv szerint jártak el”.

- A Kreml azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy civil lakosokat öltek meg az árvízzel elöntött területeken,

- Marat Kusnullin orosz kormányfő-helyettes bejelentette, hogy a Krím-félsziget vízellátását nem érinti a kahovkai erőmű felrobbanása, a félszigetnek 500 napra elegendő ivóvíz tartaléka van.