Elemző: Júliusban még jól alakult az ipar teljesítménye

Hírek2022. szept. 7.Növekedés.hu

Ipari termelési adatokat tett közzé a KSH ma reggel júliusra vonatkozóan. Havi szinten a várt kisebb csökkenéssel szemben 1,1% százalékkal emelkedett a szektor teljesítménye a szezonálisan és a munkanapokkal igazított adatok szerint. Az éves volumenindex a munkanaphatástól megtisztítva így 6,6 százalékkal emelkedett, szemben az általunk várt 3,5 százalékkal - írja Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző.

A részletes adatok egyelőre nem ismertek, azokat szeptember közepén teszi majd közzé a KSH.

A hivatal rövid kommentárja szerint

a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene bővült az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés.

A júliusi teljesítmény azt mutatja, hogy az ágazat eddig még viszonylag ellenállónak mutatkozik az orosz-ukrán háború negatív hatásaival, az energiaválsággal és az ellátási láncok folyamatos szűk keresztmetszeteivel szemben.

Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy sok vállalat feltehetően hosszú vagy középtávú szerződéssel bírt az energiaköltségeit illetően, és így a nyáron még nem feltétlenül szembesültek a szárnyaló energiaárak negatív hatásaival.

Ezen szerződések azonban minden bizonnyal hamarosan lejárnak, s az őszi hónapoktól a hazai ipar számára is egyre inkább effektívvé válhat a rendkívüli mértékben emelkedő energiaköltség, vélhetően megnehezítve sokak helyzetét. Ráadásul a romló világgazdasági környezet negatívan érintheti mind a külső, mind a belső keresleti oldalt.

A döntően megváltozott környezethez való alkalmazkodás óriási kihívást jelenthet az ágazat számára, ami negatív hatással lehet a kibocsátásra - feltehetően leginkább az év utolsó negyedévében.