Új emlékérmék Munkácsy születésének 175. évfordulóján

Hírek2019. feb. 21.Növekedés.hu

A Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából a debreceni Déri Múzeumban. Az érme kibocsátásával a jegybank a 19. századi magyar festészet nemzetközileg is elismert alakja előtt tiszteleg, valamint a témaválasztással felhívja a figyelmet hazai közkincseinkre, hiszen az új emlékérmék középpontjában az MNB Értéktár programja keretében újra hazai tulajdonba került Krisztus Pilátus előtt című festmény áll. Az emlékpénzeket Kereszthury Gábor tervezte.

Munkácsy születésének 175. évfordulóján az MNB egy 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

A mai napon megjelenő emlékpénzérmékkel a jegybank a 19. századi magyar festészet kiemelkedő alakja előtt tiszteleg, akinek életképei szociográfusi érzékenységgel, pontosan ragadták meg az európai és a magyar társadalom életének, falusi és városi közösségeinek jellegzetes karaktereit. Tájképei az európai realista és plein-air festészet élvonalába tartoznak. 1950-es alapítása óta a legrangosabb hazai képzőművészeti díj is Munkácsy nevét viseli. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékpénzeket Kereszthury Gábor iparművész tervezte.

Az előoldal központi motívumaként Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének érmére adaptált részlete jelenik meg, amely Jézus szenvedéstörténetét feldolgozó műveinek, a Krisztus-trilógiának első darabjaként 1881-ben készült el. Itt találhatóak még a pénzérmék kötelező alaki kellékei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 10 000 illetve 2000 „FORINT” értékjelzés, a 2019-es verési évszám és a „BP.” verdejegy.

A tematikai oldal központi motívumát a festőművész 1896-os önarcképe ihlette, melyet kiegészítenek a felső negyedköriratként olvasható MUNKÁCSY felirat, valamint a művész születési és halálozási évét jelölő 1844 – 1900-as évszámok. A motívumba rejtve, a paletta részeként jelenik meg az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Mindkét emlékpénz átmérője 37 mm, széle recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. Az ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Munkácsy Mihály” ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapig, míg a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg 2019. február 20-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/).