Erős évet zár az MFB csoport

Hírek2019. dec. 12.Növekedés.hu

Erős évet zár az MFB csoport, amely idén lezárta az elmúlt években folytatott portfólió-tisztítást, így kizárólag pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, erős szinergiákat felmutató tagvállalatokból áll - mondta Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója a csoport sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: ezeket a feladatokat az MFB soport a költségvetési források "kímélésével" látja el azért, hogy a nemzeti forrásokból minél több jusson közvetlen gazdaságfejlesztésre.

Sipos-Tompa Levente

Sipos-Tompa Levente kifejtette: a bank december közepéig teljeskörűen teljesítette az európai uniós visszatérítendő források közvetítésére vonatkozó elvárásokat. Az MFB 2019-ben megújította forrásbevonási tevékenységét és fontos lépéseket tett az uniós források közvetlen lehívásának elérése felé. Jelezte: a bank az idén közel 300 milliárd forinttal bővítette saját forrású hitelportfólióját.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy 2019 során az MFBcsoport tagjai a hitel, tőke és garancia termékek egyeztetésével folyamatosan bővítették a finanszírozási megoldásokat. A tőkefinanszírozás terén megújították az MFB versenyképességi hitelprogramot, és jelentős lépés volt a Hiventures Zrt. és az MFB Invest Zrt. tevékenységének összehangolt bővítése. Így az idei évet várhatóan nyereségesen zárja a csoport.

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a garancia termékek terén 2019-ben is az életképes, de gyenge hitelképességű, vagy fedezettel nem rendelkező hazai kkv-k támogatása áll tevékenységük fókuszában. A Garantiqa fontos célkitűzése volt, hogy azon vállalkozások mögé álljon kezességvállalással, amelyek ennek hiányában nem tudtak volna finanszírozáshoz jutni.

Jelezte: a Garantiqa 2019-es éve a kihívásokról szólt, ezeknek azonban meg tudtak felelni, az idei első három negyedévben a kezességvállalásukkal biztosított hitelek nagysága elérte az 1024 milliárd forintot, ami 18 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Ebben az évben 40 ezer hazai vállalkozás jutott forráshoz a Garantiqa kezességvállalásával.

Katona Bence, a korai fázisú kockázati-tőke finanszírozással foglalkozó Hiventures Zrt. vezérigazgatója elmondta: indulásuk óta már több mint 2300 jelentkező fordult hozzájuk, amelynek eredményeként 236 befektetés történt. Eddig összesen 22 milliárd forintot folyósítottak az igénylő cégeknek. A Hiventures 2020-as prioritásai között szerepel, hogy a kis- és középvállalati (kkv) üzletágban erősítsék a vállalkozások versenyképességét a generációváltás, a nemzetközi terjeszkedés és a piaci felvásárlásokat érintő tranzakciók terén. A startup üzletágukkal továbbra is a régiós vezető szerep erősítését, a nemzetközi terjeszkedést, valamint a Budapesti Értéktőzsdével kötött megállapodás alapján a startupok tőzsdére menetelét kívánják elérni.

Bugár Csaba

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a cég 2019-ben tulajdonosuk stratégiai iránymutatása alapján új fejlődési pályára állt. A társaság egyedi tőkebefektetéseivel, részpiacokra fókuszáló közös tőkealapjaival, vagy a közelmúltban elindított saját tulajdonú alapkezelői létrehozásával a nemzetgazdaságilag kiemelt vállalkozások tőkefinanszírozását is el tudja látni.

Bugár Csaba rámutatott: új stratégiát dolgoztak ki, ennek eredményeként a tavalyi 1,5 milliárd forint után idén már 28,2 milliárd forint tőkebefektetést hajtottak vére, amelynek során kínai tőkebefektetőkkel is társultak. Az MFB Invest napjainkban két tőkealapkezelővel is rendelkezik, az egyik a városi projekteket finanszírozza, Debrecenben például 10 milliárdot, Székesfehérváron 5 milliárd forintot ruháztak be.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a termékeik kamata történelmi mélypontra csökkent 2019. második fél évében. A Diákhitel1 kamata 1,99 százalék, a Diákhitel2 továbbra is kamatmentesen igényelhető. A minden eddiginél kedvezőbb feltételeknek és a kormányzati kamattámogatásoknak köszönhetően tovább nőtt a hallgatói hitelek iránti kereslet, 2019. második fél évében közel 30 százalékkal több diák igényelte a szabad-felhasználású Diákhitel1-et és mintegy 10 százalékos növekedést tapasztaltak a Diákhitel2 esetében.

Ez év október 1-től elérhető a Diákhitel Központ harmadik terméke, az 500 ezer forintig igényelhető nyelvtanulási diákhitel. Az új, 1,99 százalékos kamatozású - a sikeres nyelvvizsga megszerzését követően kamatmentessé váló - terméket két hónap alatt mintegy ezer jelenlegi és volt diák igényelte - tette hozzá Magyar Péter.