Ez a két európai ország kerülhet a legnehezebb gazdasági helyzetbe jövőre

Hírek2022. dec. 26.Növekedés.hu

Az eurozónára sekély recesszió vár, és különösen Olaszország és Németország kerülhet nehezebb helyzetbe, az USA viszont megúszhatja a gazdasági visszaesést. Magyarországon 26 százalékon tetőzhet az infláció, a forint jelenlegi árfolyama pedig tükrözi az uniós megállapodást - nyilatkozta a Világgazdaságnak Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

Európára nehéz tél vár, Németországot és Olaszországot recesszió fenyegeti, az EU döntéshelyzetbe kényszerülhet: vagy a belső gazdaságot támogatják, vagy az ukrán ellenállást. 

A világgazdaságra leselkedő második nagy kockázat a kínai gazdasági növekedés. 

Novemberi előrejelzésük szerint az ingatlanpiac a stabilitás jeleit mutatja, és noha nagy felpattanásra nem számítanak, de az összeomlás elkerülhető. 

Az Amundi szerint a kínai nyitás javítja az eurózóna kilátásait, főleg a német export lódulhat meg. 

Európa továbbra is energiaválsággal küzd, így jövőre is 100-150 euró között ingadozhat a gáz megawattóránkénti ára az amszterdami gáztőzsdén, mivel az orosz kínálatot nehéz lesz helyettesíteni rövid távon - véli az alapkezelő.

Sekély recesszióra számítanak az eurózónában, melynek teljesítménye jövőre 0,7 százalékkal csökkenhet, majd 2024-ben már 1,1 százalékkal emelkedhet a GDP.

A tél folyamán látható a visszaesés mélypontja: az idei negyedik és a jövő évi első negyedévre várható csökkenés az eurózóna teljesítményében.

A válságot Németország és Olaszország sínyli meg a legjobban, a francia és a spanyol gazdasági növekedés pozitív tartományban maradhat. A németeken segíthet a korábbi kínai nyitás, Róma azonban továbbra is recessziós fenyegetéssel kénytelen szembesülni.

Ez utóbbit felerősíti az Európai Központi Bank (EKB) szigorú kamatpolitikája - olvasható a Világgazdaság interjújában.

Az infláció az Egyesült Államokban már csökkenésnek indult, közeleg a kamatemelési ciklus vége. Így a kötvények ismét vonzóvá válnak - véli az Amundi.

- A jelenlegi szinteken álló forint tükrözi az uniós forrásokról szóló megállapodást létrejöttét, a következő időszakban ismét a külső tényezők mozgathatják leginkább az árfolyamot - mondta el Kiss Péter.- Magyarországon az infláció januárban tetőzhet 26 százalék feletti szinten, az üzemanyag ársapka elengedése 2-2,5 százalékponttal növelheti a fogyasztói árindexet - véli a befektetési igazgató.