Háború: az oroszok bedobták a törülközőt - már nem is akarnak úgy tenni, mintha jól állnának

Hírek2022. okt. 6.D.J.

Ez történt az ukrán háború 224-dik napján:

- A katonai kudarcokról már az orosz állami TV-ben is nyíltan beszélnek. "Miért haladunk méterről méterre, amikor [az ukránok] falunként haladnak előre?" – tette fel a kérdést egy ismert TV-s személyiség Olga Szkabejeva. Háborúpárti újságírók is kritizálják a Kreml-et, és borús képet festenek az orosz morálról.

Roman Saponkov, egy prominens haditudósító így írta le a herszoni helyzetet: "A visszavonulás... katasztrofális."

- Vlagyimir Putyin orosz elnök egy díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a beolvasztott kelet-ukrán régiókban stabilizálni akarják a helyzetet.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője Kijevbe utazik, hogy megvitassa egy biztonsági zóna létrehozását az ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű körül. Bár az üzemben korábban mind a hat reaktort leállították, a NAÜ tudomása szerint az egyiket újraindították.

- Az ukrán erők keleten és délen is folytatják az előrenyomulást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az elmúlt egy hétben több tucat települést foglaltak vissza az oroszoktól.

- Oroszország az Északi Áramlat-2 vezeték sértetlenül maradt szálán Európa felé készen áll a gázszállításra – közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

- Ukrajna úgy 10-20 kilométerrel nyomult beljebb a Herszon régióba, a déli parancsnokság szerint. A Herszon régió oroszbarát kormányzója Kirill Stremousov szerint a front mentén taktikai visszavonulás történt. A cél, hogy egy átcsoportosítás után csapást mérjenek az ukránokra.

- A korábban megszállt településeken tömeges temetkezési helyeket és kínzókamrák bizonyítékait hagyták maguk mögött az oroszok – állítják ukrán források. Lymanban több mint 50 sírt találtak, melyeknek egy része nevek helyett csak számokkal volt ellátva.

- Az ukrán erőkre komoly csapásokat mértek az oroszok a harkivi és a donyecki régióban - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője.

- Az ENSZ figyelmeztetett, hogy Ukrajnában "az élethez, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jogok megsértését egy sor esetben dokumentálták", és arra figyelmeztettek, hogy a helyzet csak tovább fog romlani most, hogy Oroszország annektálni akar négy keleti régiót.

- Mivel Lengyelország szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Putyin atombombát vet be a háborúban arra kérték az Egyesült Államokat, hogy hozzanak nukleáris fegyvert a területükre. A lengyel elnök kérése minden bizonnyal szimbolikus: ezzel is el akarják rettenteni Putyint az atom használatától. A Fehér Ház szerint ilyen kérés a hivatalos csatornákon nem érkezett hozzájuk.