Háború: az oroszokat egyre nehezebb lesz meglepni - felkészülnek az ellentámadásokra

Hírek2022. nov. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 258-dik napján:

- A brit védelmi minisztérium közölte, hogy Oroszország új megerősített vonalakat készít elő az általa ellenőrzött területek mélyén, hogy „áttörések esetén megelőzze Ukrajna gyors előre nyomulását”.

- Az ukrán elnök szerint 14 régióban, valamint a fővárosban, körülbelül 4 millió ember nem jut áramhoz. Az orosz rakéta- és dróntámadások hetek óta támadják Ukrajna energetikai infrastruktúráját. Sok helyen problémák lesznek a fűtéssel a télen pedig ilyenkor a hőmérséklet akár -20 fokra is lemehet.

Ugyanakkor Denisz Smihal miniszterelnök leszögezte: Ukrajna elegendő készletet halmozott fel földgázból és szénből, hogy átvészelje a téli fűtési szezont.

- Az ukrán katonaság azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy továbbra is kifosztják és lerombolják az infrastruktúrát Herszonban, ahol hetek óta készülnek a felek a város ostromára.

- Az ukrán államfő kérte a közreműködő feleket, hogy hosszabbítsák meg fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás hatályát. A júliusban született egyezmény november 19-én jár le. Kijev azt is szeretné, hogy a gabonaexport-ügyletet több kikötővel és áruval bővítsék ki, és remélik, hogy a jövő héten döntés születik a paktum legalább egy évre szóló megújításáról – mondta az infrastrukturális miniszterhelyettes.

- Az oroszországi Kreml-barát erők abban reménykednek, hogy Amerikában a republikánusok megnyerik a kongresszusi választásokat, ami azt jelentheti, hogy

Joe Biden demokrata elnök nehezebben tudja majd jóváhagyni az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagokat.

Moszkvában azonban egyelőre kevesen számítanak arra, hogy az Egyesült Államok kétpárti politikai konszenzusa megtörik Ukrajnával kapcsolatban, bármi legyen is a keddi voksolások eredménye.

- A félidős amerikai választások miatt Zelenszkij sürgette az Egyesült Államokat, hogy maradjanak egységesek Ukrajna támogatásban, az amerikai politikusokat pedig kérte, hogy tartsák meg a „rendíthetetlen egységet”.

- Az Egyesült Államok és Oroszország hamarosan megbeszéléseket folytat a korábban felfüggesztett nukleáris fegyverzet-ellenőrzési program újraindításáról – közölte Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

Az ellenőrzésekről szóló tárgyalások során nem lesz szó az ukrajnai konfliktus megvitatásáról.

- Zelenszkij azt mondta a világ vezetőinek, hogy nem lesznek képesek megbirkózni az éghajlati válsággal, hacsak nem ér véget Oroszország inváziója Ukrajna ellen. „Nem lehet hatékony klímapolitika béke nélkül” – mondta videóbeszédében az ENSZ klímacsúcson Egyiptomban.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök csatlakozik a jövő heti G20-csúcstalálkozóhoz, "ha a helyzet ezt lehetségessé teszi" - közölte kedden a találkozó házigazdája, Joko Widodo.

- Oroszországnak nincsenek előfeltételei az Ukrajnával folytatandó rendezési tárgyalásokkal kapcsolatban - jelentette Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak kedden Moszkvában. "Részünkről nincsenek előfeltételek, kivéve a fő feltételt, hogy Ukrajna jó szándékot mutasson" - mondta a diplomata kérdésre válaszolva.