Háború: Drámai az orosz nyomás a frontokon, megbukik az ukrán védelmi miniszter

Hírek2023. feb. 6.Sz.A./MTI

Bahmutnál minden eddiginél intenzívebb orosz offenzíva zajlik, az ukrán védelmi minisztert lecserélik a korrupciós botrány miatt, közös iráni-orosz dróngyár épül Oroszországban.

Belebukik a honvédség élelmezésének túlszámlázása miatti korrupciós botrányba az ukrán védelmi miniszter, akit valószínűleg más posztra helyezhetnek át. Olekszij Reznikov helyére Kirilo Budanov kerülhet - számol be a The Guardian napi haditudósítításában. A gyanú szerint a védelmi tárca a piaci ár dupláját, vagy akár a tripláját is fizethette a fronton harcoló csapatok élelmiszerellárásáért.

- Ukrajna az eddiginél is intenzívebb orosz támadásokra készül. Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy a hírszerzési beszámolók szerint az invázió egy éves évfordulójára, február 24-re egy szimbolikus cél elleni támadást hajthatnak végre, hogy leplezzék az eddigi veszteségeiket. Láthatóan nő a nyomás a frontokon és a hírszerzésben is - ettte hozzá az ukrán elnök vasárnap este közölt videójában.

- Az ukrán hadsereg kitart, képes visszaverni az orosz támadásokat, még annak ellenére is, hogy a legutóbb bejelentett nyugati katonai segítség egy része nem érkezik meg időben - közölte Reznikov védelmi miniszter. Szerinte

az ukrán erők készen állnak, és olyan orosz támadásra számítanak, amely nem katonai, és nem is logikus, sokkal inkább szimbolikus értelemben lehet fontos.

Mint mondta, a támadáshoz nem rendelkezik elég erővel az orosz hadsereg.

- Bahmut városa környékén egyre nagyobb a katonai nyomás Oroszország részéről. Reznikov szerint

naponta 500 orosz katona veszti életét vagy sérül meg a harcokban,

de ez a veszteség nem ellenőrizhető független források szerint. A brit védelmi minisztérium szerint Bahmut városa egyre inkább elszigeteltté válik, mert az orosz haderő a várost védő ukránok utánpótlási útvonalait próbálják elfoglalni tüzérségi támadásokkal. Két fő útvonalat már ellenőrzésük alá is vontak.

A brit védelmi minisztérium szerint Bahmut városa egyre inkább elszigeteltté válik

- Közös drónépítő gyárat hozna létre Irán és Oroszország, melynek kapacitása 6000 iráni tervezésű drón lenne - értesült a Wall Street Journal. A tárgyalások haladnak, egy iráni delegáció már januárban a gyár helyszínére érkezett.

- Irakban tárgyalt vasárnak Szergej Lavrov. Az orosz védelmi miniszter energia és élelmiszerellátási kérdésekről tárgyalt iraki kollegájával - jelentette be az iraki külügyminisztérium szóvivője. Lavrov a  héten Maliba is ellátogat, hogy a védelmi és biztonsági kapcsolatok erősítéséről tárgyaljon. Ez az első alkalom, hogy orosz külügyminiszter érkezik az afrikai országba, ahol orosz zsoldosok is harcolnak.

- Ma lép életbe az Európai Unió által az orosz olajtermékekre vonatkozó behozatali tilalom, illetve ársapka.A tengeren szállított orosz olajra vonatkozó szankció első része már tavaly december 5-e óta érvényes, a behozatali tilalmat a finomított olajra is kiterjesztik, így az orosz olajexport 70 százaléka valamilyen szankció alatt áll. Az olajtermékek adják az orosz export harmadát - írja a The Guardian.

- Beismerésnek nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Telegram-csatornáján Naftali Bennett izraeli volt kormányfő interjúját, amelyben a politikus azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdeti szakaszában a nyugati országok szakították meg - írja az MTI.

Bennett, aki az orosz "különleges hadművelet" elején közvetítői szerepet vállalt Oroszország és Ukrajna között, egy csaknem ötórás YouTube-interjúban - amelyből az izraeli média szombat este óta több részletet közölt -, részletesen beszámolt a Vlagyimir Putyin orosz, Volodimir Zelenszkij ukrán, Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel és az Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásairól.

Az interjúban Bennett azt mondta: lépéseit a legapróbb részletekig egyeztette Washingtonnal, Berlinnel és Párizzsal. A kérdésre, hogy a Nyugat döntött-e a tárgyalások megszakításáról, a volt izraeli kormányfő a TASZSZ szerint kijelentette:

Lényegében igen. Ők (a nyugati országok) szakították meg a tárgyalásokat, és nekem akkor úgy tűnt, hogy rosszul teszik. Most pedig azt mondom, hogy még korai lenne következtetéseket levonni.

Bennett az orosz sajtóbeszámolók szerint azt mondta: az orosz-ukrán tárgyalásokon 17-18 megállapodástervezet is született, amelyek közül eddig egy sem szivárgott ki. Közölte, hogy az első eszmecserék egyikén Putyin kifejezte készségét az orosz "különleges hadművelet" céljaként megnevezett "nácitlanítás" és "demilitarizálás" feladására, Zelenszkij pedig nem zárkózott el az ukrán NATO-tagságról való lemondásról.

- Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Minden esetben hivatalosan biztosítjuk partnereinket, hogy nem használjuk a tőlük származó fegyvereket orosz terület ellen. Csak orosz egységekre lövünk az ideiglenesen megszállt ukrán területeken

- idézte az Ukrajinszka Pravda a tárcavezetőt.