Háború: Putyin színt vallott - a helyzet rendkívül nehéz keleten

Hírek2022. dec. 21.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 300-dik napján:

- Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a négy beolvasztott kelet-ukrajnai térségében, vagyis Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban „rendkívül nehéz” a helyzet. Az elnök felszólította Oroszország legfőbb biztonsági ügynökségét, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, hogy fokozza a megfigyelést az ország határain és az országon belül, hogy leküzdjék az új külföldről érkező fenyegetéseket és a hazai árulókat.

- Ukrajnát figyelmeztették, hogy készüljön fel az energetikai infrastruktúrája elleni újabb orosz támadásokra. Denisz Smihal miniszterelnök azt mondta, Moszkva azt akarja, hogy Ukrajna sötétben töltse a karácsonyt és az újévet.

- Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője kedden elítélte, hogy Irán támogatja Oroszországot az ukrajnai háborúban, valamint az ellenzék folyamatos elnyomását az országban, de kijelentette, hogy az EU továbbra is együttműködik Iránnal a 2015-ös nukleáris megállapodás helyreállításán.

- Kövér László szerint Magyarország nemzeti érdeke egy szuverén, erős, demokratikus és a polgárainak, köztük az ott élő magyaroknak, életlehetőséget biztosító Ukrajna.

- Előre be nem jelentett látogatást tett kedden a fronton, a Donyec-medencei Bahmutnál Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, dicsérve az ott harcoló katonák emberfeletti kitartását.

- Az Európai Unió legtöbb tagállamában csökkent a földgázfogyasztás augusztus és november között, átlagosan 20,1 százalékkal a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos gázfogyasztásához képest - tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Több olyan uniós intézkedést is bevezettek az utóbbi időben, amelynek  célja az volt, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

- Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták offenzívájukat, és az elmúlt nap folyamán a régióban lelőttek három ukrán harci gépet és két helikoptert - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia sajtótisztje a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán egységek Bahmutban a felperzselt föld taktikájához folyamodtak, csapásokat mérve a még épen maradt lakóépületekre, közlekedési csomópontokra és szociális létesítményekre, noha a városban nincsenek orosz erők, a pincékben pedig civilek kerestek menedéket.

- Állami kitüntetést adott át Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnától idén elcsatolt területek megbízott vezetőinek.

- Az európaiak békét akarnak, nem szankciókat - írta a Századvég a közleményében új kutatásának eredményei alapján.

- Az Egyesült Államok költségvetése 45 milliárd dollárt (18 ezer milliárd forintot) szán Ukrajna támogatására 2023-ban - olvasható a kedden megjelent költségvetési törvénycsomag tervezetében. Az összesen 45 milliárd dollár Ukrajna számára szóló szövetségi forrás 8 milliárd dollárral haladja meg azt az összeget, amelyet Joe Biden elnök erre a célra kért a Kongresszustól.

- Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adott át ajándékcsomagot menekült gyerekeknek és családjaiknak kedden, a budapesti Magyar Szentek Templomában.

- Hatvan közösségi ellátást biztosító generátort és nyolc invertert indított útnak kedden Kárpátaljára és Kijevbe a Baptista Szeretetszolgálat a Hungary Helps programmal való együttműködésben - közölte a segélyszervezet.