Háború: több százan vesztek oda egyetlen nap alatt - Az ukrán oldalon is súlyosak a veszteségek

Hírek2022. nov. 25.D.J./MTI

Ez történt csütörtökön, az ukrán háború 274-dik napján:

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukrán fegyveres erők a visszavert támadási kísérletek következtében Harkov megyében mintegy hatvan embert, egy páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Liman irányában pedig több mint 15 katonát, egy gyalogsági harcjárművet, egy aknavetőt és három járművet veszítettek. A jelentés szerint csak Zaporizzsja megyében több mint félszáz halottja és sebesültje volt az ukránoknak.

Az orosz taktikai légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi alakulatok két ukrán vezetési pontra, 63 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 152 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást.

- Az ukrán vezérkar az összesítésében közölte, hogy egy nap alatt 310-zel nőtt az Ukrajnában meghalt orosz katonák száma, így eddig az inváziós seregben összesen 85 720-an veszhettek oda.

- Oroszország „nukleáris és radioaktív katasztrófát” kockáztat azzal, hogy olyan támadásokat indít, amelyek miatt 40 év után először az összes ukrán atomerőművet lekapcsolták az elektromos hálózatról – mondta Ukrajna atomenergia-főnöke.

- Több mint 15 ezren tűntek el az ukrajnai háborúban – közölte az Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottságának az egyik tisztviselője.

- Az Európai Unió kormányai továbbra is megosztottak abban, hogy milyen szinten korlátozzák az orosz olajárakat, úgy hogy közben ne okozzanak globális olajellátási sokkot.

"Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország mentességet kapjon a tervezett európai uniós olajársapka alól, ami lényeges az ellátásbiztonság garantálásának szempontjából, de több veszélyes javaslat még az asztalon van" - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Oroszország új stratégiája Ukrajna infrastruktúrájának megsemmisítésére nem gyengíti az ország eltökéltségét. Továbbra is fel akarják szabadítani az összes megszállt területet.

- Magyarország 187 millió eurónyi pénzügyi támogatással járulhat hozzá a jövőre tervezett 18 milliárd eurós uniós támogatási csomaghoz, melyet Ukrajna kaphat meg.

- Kijev az orosz követelések teljesítésével véget vethet a lakosság szenvedésének - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

- Jelentősen csökkentek az üzemanyagárak Németországban az utóbbi hetekben, a Super E-10 prémium benzinfajta ára már az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti szinten áll - jelentették német hírportálok.

- Az ukrán fegyveres erők vezérkarának becslése szerint a fehérorosz erők 10-15 ezer tagja kész harcolni Ukrajna ellen orosz pénzért - közölte Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke.

- Andrij Kosztyin főügyész egy tévéműsorban elmondta, hogy a megerősített adatok szerint Herszon megye orosz megszállás alól felszabadított részében eddig kilenc kínzókamrát fedeztek fel, és az orosz megszállók által meggyilkolt 432 civil holttestét találták meg.

- Kijev 70 százalékában továbbra sincs áram, a vezetékes vízellátást eddig részlegesen állították helyre a szerdai újabb, főként a polgári infrastruktúra megsemmisítését célzó nagyszabású orosz rakétatámadás után - közölte csütörtökön Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

- Megakadályoztak az orosz biztonsági erők egy robbantásos merényletet a Törökországba és Európába gázt szállító Déli Áramlat vezeték ellen Volgográd megyében - közölte az csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közönségkapcsolati központja.