Háború: Váratlan helyről kapott támogatást a kínai béketerv

Hírek2023. feb. 26.Sz.A.

Emmanuel Macron francia elnök kedvezően nyilatkozott a 12 pontos kínai tűzszüneti javaslatról, a francia elnök áprilisban Pekingbe látogat. Eközben azonban Kína drónokkal és lőszerrel segítheti az orosz haderőt - az amerikai hírszerzés szerint.

Több ezren tüntettek Berlinben a német fegyverszállítások ellen, és azt sürgették, hogy a német kabinet inkább a béketárgyalások felé vezető utat keresse.

Eközben Marina Litvinyenko - a Londonban megmérgezett orosz dezertőr ügynök özvegyéének vezetésével több százan demonstráltak Ukrakna mellett az orosz nagykövetség előtt - írja napi háborús összefoglalójában a The Guardian.

- A G20 csoport pénzügyminisztereinek tanácskozásán a 20 legnagyobb gazdaság képviselői közül csak Oroszország és Kína nem járult hozzá, hogy közös nyilatkozatban követeljék Oroszország kivonulását Ukrajnából.

- Emmanuel Macron francia elnök kedvezően nyilatkozott arról, hogy Kína részt venne az orosz-ukrán rendezésben. Egy szombati interjúban Macron úgy fogalmazott, hogy áprilisban tesz látogatást Kínában, részben azért is, hogy Kína segítségét is kérje a háború befejezésében.

Pekingnek segítenie kell abban, hogy közösen gyakorolhassunk nyomást Moszkvára, hogy soha ne használhasson vegyi vagy atomfegyvereket

- tette hozzá a francia elnök.

- A kínai béketerv fő eleme

  • a háború befejezése,
  • az országok szuverenitásának tiszteletben tartása,
  • egy ország biztonságát se fenyegethesse katonai blokkok terjeszkedése
  • az atomfegyverek használatának kizárása,
  • a béketárgyalások megkezdése, és a tűzszünet elérése,
  • a menekültválság enyhítése,
  • a hadifoglyok cseréje, és
  • a gabonaexport biztosítása.

- Az amerikai hírszerzés szerint Kína fontolgatja, hogy drónokkal és lőszerrel segíti Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban. A CNN tudósítása szerint Peking még nem hozott végleges döntést a fegyverszállítások ügyében, de zajlanak a tárgyalások az árakról és a szállítmányok összetételéről.

Lengyelország legnagyobb olajvállalata, a PKN Orlen bejelentette, hogy teljesen levált a Barátság kőolaj vezetékről, és a kiesést pótolni tudja tengeri olajszállítmányokból. Eddig a lengyel olajszükséglet 10 százalékéa érkezett a vezetéken keresztül.

- Lengyelország legnagyobb olajvállalata, a PKN Orlen bejelentette, hogy teljesen levált a Barátság kőolaj vezetékről, és a kiesést pótolni tudja tengeri olajszállítmányokból. Eddig a lengyel olajszükséglet 10 százalékéa érkezett a vezetéken keresztül.

- A Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy szombaton sikerült elfoglalniuk egy falut Kelet-Ukrajnában, Jahidne települést, amely Bahmuttól északra fekszik.

- Hat hónapos védekezés után az ukrán haderő álltítólag feladta Bahmutot, és felrobbantották egy hidat, ami a visszavonulásra utal. Ugyanakkor ukrán források cáfolták a város feladását.

- Irreálisnak nevezte a kínaiak békejavaslatát Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó. A Twitteren közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy Pekingnek nem szabadna egy olyan agresszor oldalára állnia, amely megszegte a nemzetközi törvényeket, és el fogja veszteni a háborút. - Zelenszkij elnök ugyanakkor óvatosan reagált a kínaiak 12 pontos javaslatcsomagjára, amit csak akkor tart megvalósíthatónak, ha Vlagyimir Putyin kivonja csapatait Ukrajna területéről.

- Az Oroszországnak szállított iráni drónokból hiány alakult ki, és újabb iráni szállítmányt kérhet Moszkva - a brit védelmi minisztérium információi szerint. Elemzők szerint mindkét háborús fél komoly lőszerhiánnyal küszködik.

- Az Európai Unió tagállamai megszavazták az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagot, amely az orosz bankszektort, és az európai fejlett technológiák oroszországi exportját érinti - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi főbiztosa. 

- Egyelőre nem szállít F-16-os vadászgépeket Ukrajnának az Egyesült Államok - ezt nyikatkozta tegnap Joe Biden amerikai elnök az American Broadcasting Company csatornának.

- A fehérorosz elnök és Vlagyimir Putyin hosszan egyeztetett telefonon pénteken. Lukesenko valószínűleg a jövő héten Pekingbe utazik - kínai források szerint.

- Norvégiában letartóztatták a Wagner csoport korábbi vezetőjét, aki egy rendőrt bántalmazott Oslóban - a norvég ügyészség bejelentése szerint. Andrej Medvegyev január óta él Norvégiában, miután elmenekült Oroszországból. A héten egy verekedésbe keveredett szerdán hajnalban Oslóban, ekkor történhetett az incidens.