Hackertámadás miatt nem mondott beszédet Putyin

Hírek2023. jún. 5.MTI

Nem tartott rendkívüli televíziós és rádiós beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn, az egyes hálózatokon megjelent videó hackertámadás eredménye - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"(Beszéd) biztosan nem volt. Néhány régióban valóban történt hackertámadás. Konkrétan tudom, hogy hackertámadást követtek el a Mir rádió és néhány hálózat ellen. Mostanra mindezt leállították, a helyzetet rendezték. A szolgálatok vizsgálatot indítottak" - mondta a Kreml szóvivője.

A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki portál közölte, hogy az oroszországi Rosztov, Belgorod és Voronyezs megyében több rádió hétfőn olyan "Putyin-beszédet" sugározott, amely szerint "ukrán csapatok hatoltak be" az országba, ami miatt az érintett régiókban "hadiállapotot hirdettek ki".

A bejelentés a lakosságot Oroszország belsejébe való evakuációra szólította fel, és azt állította, hogy "általános mozgósítás" következik.A Meduza idézte a Belgorodi megye operatív törzsét és a voronyezsi regionális kormányt, amely közölte, hogy "rádiófrekvenciákat törtek fel", pánikkeltés céljával. A helyi vezetés biztosította a lakosságot, hogy "nincs ok az aggodalomra".

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz rádióállomások és tévécsatornák több régióban közöltek már a műsorukba kívülről bejuttatott híreket és bejelentéseket, arra is volt példa, hogy hamis légiriadót hirdettek ki. A hatóságok akkor is hackertámadásról számoltak be, de arról nem érkezett bejelentés, hogy az elkövetőket azonosították volna.Oleg Krjucskov, a 2014-ben elcsatolt Krím régióvezetőjének tanácsadója vasárnap közölte, hogy a félszigeten több kábelszolgáltató adását feltörték. Ezeknél a jeladást felfüggesztették, a felszíni televíziós műsorszórás viszont zavartalan.