Hazánk továbbra is jó befektetési célpont

Hírek2019. máj. 8.Növekedés.hu

Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tovább növelje hitelezési tevékenységét az európai régióban és Magyarországon, illetve a nemzetközi pénzügyi intézmény AAA-minősítésének megőrzése is kiemelt érdeke hazánknak – hangsúlyozta Gion Gábor pénzügyi államtitkár a pénzintézet éves közgyűlésén Szarajevóban.

A magyar tevékenység EBRD-n belüli részarányának növelése a bank érdekeit is szolgálja, tekintettel a magyarországi befektetések alacsony kockázatosságára is – emelte ki Gion Gábor. Hozzátette: a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet Magyarországon elsősorban a pénzügyi szektor stabilitásának megerősítését, a közlekedési infrastruktúra hatékonyságjavítását és az energiaellátás fejlesztését támogatta eddig mintegy 3,1 milliárd euró értékben, közel kétszáz fejlesztést segítve.

Az EBRD tavaly 9,6 milliárd euró értékben folyósított új befektetéseket a működési területét alkotó 38 gazdaságnak, és az idei évre – fennállása óta először – 10 milliárd eurót meghaladó folyósításokat tervez – hangsúlyozta Gion Gábor. A tanácskozáson a 2021-2025 közötti stratégiai irányokról is egyeztettek a tagállamok képviselői. Hazánk szorgalmazza az EBRD aktivitásának növelését a jelenlegi hitelfelvevő országokban,  köztük Magyarországon. Az EBRD tevékenységének esetleges földrajzi kiterjesztésére csak ezt követően, fokozatos és megfontolt lépésekkel kerülhet sor tette hozzá az államtitkár.