Hiába drágult, nem vesznek kevesebb halat idén karácsonykor az emberek

Hírek2021. dec. 18.MTI

Idén hamarabb kezdték a lehalászást a hortobágyi halgazdaságnál. Felkészültek a karácsonyi rohamra. Az általuk tenyésztett hal nagy részét feldolgozva árulják. A takarmányárak miatt nőtt a hal ára. Több halat fogyasztunk, mint korábban, de ez még mindig kevés az EU átlaghoz képest.

Felkészültek Hortobágyon

Felkészült a karácsonyi rohamra a hortobágyi halgazdaság. Naponta több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba a telelőtavakból - közölte Simon Károly, a cég vezérigazgatója az MTI-vel.

Az idén egy hónappal korábban, már szeptemberben megkezdődött a téli lehalászás a 2800 hektár vízfelületű tavakból, december elejére az összes hal átkerült a telelőmedencékbe.

Emelkedtek az árak

A hortobágyi halgazdaság Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata: az évente termelt 1500 tonna hal 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő - ismertette a vezérigazgató.
A halak 60 százalékát saját üzemükben dolgozzák fel és konyhakészen értékesítik, élő halat csak néhány üzletben értékesítenek, és a horgászatoknak adnak el, illetve kisebb mennyiségű növényevőt - amurt és busát - exportálnak Romániába - tette hozzá.
Simon Károly felidézte, hogy a takarmányárak növekedése miatt 10-20 százalék közötti mértékben emelkedett az idén a halak ára, de nem tapasztalták, hogy emiatt kevesebb fogyna a karácsonyi időszakban.

Nőtt a halfogyasztás

Sokan az utolsó napokra hagyják a vásárlást, így hétvégétől karácsonyig komoly rohamra számítanak saját mintaboltjaikban, és az áruházláncokban is - magyarázta a szakember.
Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a 120 embert foglalkoztató halgazdaság tavalyi árbevétele meghaladta az 1,2 milliárd forintot, idén is hasonló forgalomra számítanak.
Simon Károly szerint bár bővül a hazai fogyasztás - a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,7 kilogrammra - még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogramhalmos átlagától.