ENSZ: Már 5 millió az ukrán menekültek száma

Hírek2022. márc. 14.MTI, Növekedés.hu

A második világháború óta nem volt ennyi menekült Európában. Lengyelország egyre nehezebben bírja a nyomást. Már 5 millió az ukrán menekültek száma, ebből 2,8 millióan külföldre mentek.

A tisztségviselő szavai szerint "technikai szünetet" tartanak - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Podoljak korábban azt közölte, hogy hétfőn újabb tárgyalási fordulót tartanak a felek, majd később számolt be a Twitteren, hogy a tárgyaló delegációknak az alcsoportokban "bizonyos definíciókat tisztázniuk kell", és emiatt szünetet tartanak.

Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a tárgyalások folytatódnak. A hétfői tárgyalások kezdete előtt posztolt videóüzenetében Podoljak leszögezte, hogy az ukrán fél változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából. "Csakis ezután beszélhetünk bármiféle szomszédi kapcsolatokról és politikai rendezésekről" - tette hozzá.

Podoljak azt is írta a Twiterren, hogy "nehéznek" tartja a kommunikációt az orosz féllel. Szavai szerint a felek hétfőn "már módosított álláspontokkal" kezdték el az online tartott megbeszélést. Kijelentette: a két küldöttség közti nézeteltérések fő oka, hogy jelentősen különböző a két ország politikai rendszere. "Ukrajnában nyílt párbeszéd zajlik a politikai vezetés és a társadalom között és konszenzusra törekszenek, míg Oroszországban ultimátumokkal nyomják el saját társadalmukat" - állította a tisztségviselő.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint eddig 5 millióan menekültek el otthonukból Ukrajnában. 2,8 millióan külföldön keresnek bizionságot, a legtöbben Lengyelországban. Több százezer ukrán lakos víz, és elektromos áram nélkül maradt - mondta hétfőn Antonio Guterres, a szervezet főtitkára.

Közben az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat a Telegram üzenetküldő portálon arról adott hírt, hogy a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműnél az orosz katonák közvetlenül az 1-es számú energiablokk mellett fel nem robbant aknákat robbantottak fel. A robbantások idejére a nukleáris létesítmény személyzete elhagyta a munkaterületet.

Az Enerhoatom kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy az atomerőmű területén a háttérsugárzás szintje megváltozott-e a robbantások után.

A vállalat hangsúlyozta, hogy jelenleg a Roszatom orosz vállalat tizenegy képviselője van jelen a zaporizzsjai atomerőműben, ezért "nyilvánvaló, hogy az erőmű területén a lőszerrobbantásokat az ő közvetlen részvételükkel hajtják végre". "Az orosz konszern ezzel megsért minden nukleáris és sugárbiztonsági nemzetközi szabályt és követelményt" - szögezte le az Enerhoatom.