Így rendezzük be az irodánkat! Könnyebb lesz a munka

Hírek2019. márc. 28.Növekedés.hu

A megfelelő bútorokkal, kiegészítőkkel és elegendő természetes fénnyel még a munkaidő is kellemesebben telik az irodában.

Akár otthonról, akár irodában dolgozunk, a legfontosabb, hogy olyan munkakörnyezetet alakítsunk ki, amely segíti a hatékonyságot, és kényelmesen is érezzük magunkat. Az alábbi tippek segítségével pedig könnyedén otthonossá tehetjük a munkaterületünket.

Bútorok

Ha szellemi munkát végzünk, akkor a kényelem és a hatékonyság szempontjából a két legfontosabb bútor egy minőségi íróasztal és szék, ezeken semmiképp sem érdemes spórolni. Egy jó szék rendelkezzen karfával, amelynek elég alacsonynak kell lennie ahhoz, hogy el tudjuk lazítani rajta a karunkat, különösen a vállunkat. Az íróasztal ugyanolyan fontos: ideális magasságú legyen, de minimum állítható. 

Fényviszonyok

Használjuk ki minél jobban a természetes fényt: a napfény nemcsak a hangulatunkon javít, de növeli a hatékonyságot is. A munkaterületet ott alakítsuk ki, ahol sok az ablak, arra azonban figyeljünk, hogy ne az ablaknak háttal üljünk, mert így a fény a monitorra fog irányulni, és ez megnehezítheti a látásunkat. Ha nem lehetséges, hogy ablak közelébe üljünk, figyeljünk rá, hogy elegendő mesterséges megvilágítást kapjunk az olvasás, írás és egyéb tevékenységek megkönnyítése érdekében.

Hőmérséklet

Az, hogy hány fok van, nagyban befolyásolja a koncentrációt. Akár túl meleg, akár túl hideg, ha egy iroda hőmérséklete rosszul van beállítva, akkor a közérzetünkre, ezáltal a teljesítményünkre is negatív hatással lehet. A kutatások többsége szerint a 22-24 fokos hőmérséklet az ideális.

Személyes tárgyak

Az általános meggyőződés szerint nem árt pár darab, ami otthonossá teszi az irodánkat. Néhány személyes tárgyat, például családi fotókat bátran elhelyezhetünk az asztalunkon vagy a falon. Jó ötlet lehet egy parafa tábla, amelyre nem csak az aznapi teendőinket, de fényképeket vagy motivációs üzeneteket is feltehetünk. Dekoráljuk az irodát növényekkel vagy asztali virágokkal, fali képekkel is.

Rend a lelke

Semmi sem okoz nagyobb hátrányt, mint egy rendetlen munkaterület. Ez nemcsak, hogy akadályozza a munkát, de csökkentheti a termelékenységet is. Csak azokat a tárgyakat tegyük a közvetlen közelünkbe, amelyre mindenképp szükségünk van, és könnyen el is érhetjük őket. Ha dekoratív tárgyakkal dobnánk fel az asztalunk, inkább helyezzük őket a falra, ahol nem akadályoz a munkavégzésben.

Megfelelő kiegészítők

Ha az összes időnket a számítógép előtt töltjük, akkor egy minőségi billentyűzet és egér elengedhetetlen eszköz a kényelmes, de hatékony munkavégzéshez. A legfontosabb szempont a komfortos kialakítás (például csuklótámasz), az ergonomikus billentyű-elrendezés, az ékezetes betűk helye és a numerikus pad, utóbbi megkönnyíti a számok bevitelét.