Így változik a tömegközlekedés a fővárosban - nem lesz egyszerű dolga az utazóknak

Hírek2023. márc. 14.MTI

A nemzeti ünnephez kapcsolódó programok miatt szerdán közúti korlátozásokra, és emiatt közösségi közlekedési változásokra kell készülni Budapest belvárosában - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy szerda délelőtt a Kossuth Lajos tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút útvonalon, valamint egész nap az Andrássy út Nagykörúton belüli szakaszán lezárások lesznek, ezért a BKK azt javasolja a gépjárművel közlekedőknek, hogy kerüljék el a belvárost.

A 3-as metró március 15-én egész nap Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, valamint Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között jár, a belvárosi szakaszon metrópótló busszal lehet utazni.

Kifejtették, a BKK járatai március 15-én a vasárnap és ünnepnapokon érvényes menetrendjük szerint indulnak, azonban az ünnepi programokhoz kapcsolódóan nagyobb térségi lezárások lesznek, amelyek jelentősen érintik a közösségi közlekedést is.

A Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es, 2B és 2M villamos 8 órától várhatóan 10 óráig dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekedik, a Szent István körút és a Kossuth Lajos tér között a 15-ös és a 115-ös buszok biztosítják az eljutási lehetőséget.

Tájékoztattak arról is, hogy 9.30-kor ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, amelynek idején szakaszos és időszakos lezárásokra kell számítani a Kossuth Lajos tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Deák Ferenc tér-Károly körút-Astoria-Múzeum körút útvonalon, a Múzeum körút zárása várhatóan 11.30-ig tart.

Emiatt az M3-as pótlóbusz várhatóan 9.30 és 10.00 között a Nyugati pályaudvar és a Deák Ferenc tér között az Andrássy út-Nagykörút módosított útvonalon közlekedik, az Arany János utcát nem érinti. A 47-es, 49-es villamosok 9.30 és várhatóan 11.30 között a Múzeum körút korlátozása idején csak Budán, a Deák Ferenc tér helyett a Döbrentei térig járnak. A 100E autóbusz 9.30 és várhatóan 11.30 között rövidített útvonalon a Liszt Ferenc Airport 2. terminál és a Kálvin tér között közlekedik, az Astoriát és a Deák Ferenc teret nem érinti. A 9-es autóbusz 9.30 és várhatóan 11.30 között a Múzeum körút lezárása miatt mindkét irányban módosítva, a Baross utca-Nagykörút-Margit híd útvonalon közlekedik a 923-as autóbusz megállóhelyein megállva. A 72M trolibusz 9.30 és várhatóan 11.30 között a Múzeum körút zárása idején az Orczy tér és a Kálvin tér (Szabó Ervin tér) között, illetve 9.30 és 10.00 között Zugló vasútállomás (Hermina út) és a Kossuth Lajos tér között, 10.00 és 11.30 között pedig a Deák Ferenc térig jár.

Úgy folytatták, hogy az Andrássy úti délutáni rendezvény miatt a 105-ös és a 178-as autóbuszok már 10 órától módosított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út között a Podmaniczky utcán közlekednek, a 72M trolibusz megállóinak érintésével.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Dózsa György út zárásakor, várhatóan 15.20 és 15.50 között a 20E autóbusz a Zichy Mihály út-Erzsébet királyné útja-Hungária körút módosított útvonalon közlekedik, a Hősök terét nem érinti. A 30-as, a 30A és a 230-as autóbuszok a Zichy Mihály út-Hermina út-Állatkerti körút útvonalra terelve járnak a Benczúr utca és a Hősök tere megállójukat nem érintik, viszont megállnak a 70-es, 72M trolibuszok érintett megállóiban, a 75-ös trolibusz a Stefánia út-Hermina út-Állatkerti körút módosított útvonalon közlekedik.

Az Andrássy út Hősök tere és Oktogon közötti zárása idején, várhatóan 15.40 és 16.20 között a 4-es, 6-os villamosok a Dél-budai végállomásuk és a Blaha Lujza tér, valamint a Széll Kálmán tér és az Oktogon között közlekednek, a 76-os trolibusz a Jászai Mari tértől a Ferdinánd hídig, a Keleti pályaudvartól pedig (a Wesselényi utcától a 74-es trolibusz útvonalán) a Károly körút (Astoria) megállóhelyig járnak, a 73-as trolibusz nem közlekedik - sorolták.

Az Andrássy út Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti lezárása idején, várhatóan 16.00 és 16.40 között a 70-es, 78-as trolibuszok rövidített útvonalon, az Erzsébet királyné útja, illetve a Keleti pályaudvar felől csak az Akácfa utcáig járnak.

A bkk.hu/nemzetiunnep oldalon folyamatosan tájékoztatást adnak a közösségi közlekedési változásokról - írták.