Jelentősen csökkent Soros György vagyona

Hírek2019. jan. 23.Növekedés.hu

Jelenleg is tart a davosi Világgazdasági Fórum. A globális üzleti elit legnagyobb találkozója. Az odajárók gazdagabbak, mint valaha. A 2008-as válság óta a legtöbben jelentősen növelni tudták vagyonukat. A Világgazdasági Fórum éves davosi találkozójára járó üzletemberek, cégvezetők vagyona jelentősen nőtt a 2008-as pénzügyi válság óta – számol be a Bloomberg saját elemzésére hivatkozva.

Az üzleti hírügynökség által megvizsgált egy tucatnyi, a 2009-es davosi találkozón jelen lévő cégvezető vagyona összesen 175 milliárd dollárral nőtt meg mostanra. 

A 12 üzletember listáján többek között Mark Zuckerberg, Bill Gates, Rupert Murdoch vagy Soros György neve is szerepel. A 12 üzletember közül legnagyobb mértékben Marck Zuckerberg gazdagodott meg az elmúlt 10 évben.

A Facebook alapító-vezérigazgatójának vagyona közel húszszorosára nőtt: 2009-ben még csak 3 milliárd dollárral rendelkezett, ma már pedig közel 60 milliárddal. 

Igaz, a Facebook robbanásszerű fejlődése 2009 után indult be. Marc Benioff, a Salesforce elnöke sem panaszkodhat. A 2009-ben még csak 0,7 milliárd dollárt kitevő vagyona mára több mint kilencszeresére nőtt. Rajtuk kívül még Rupert Murdoch médiamágnásnak, illetve Stephen Schwarzmannak, a Blackstone alapító elnök-vezérigazgatójának a vagyona nőtt meg kiugróan, közel hatszorosára. Soros Györgyöt kivéve – akinek személyes vagyona 11 milliárd dollárral csökkent, miután az elmúlt években 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak adományozott – a lista összes szereplőjének legalább közel megkétszereződött a vagyona az elmúlt évtizedben.  

A UBS és a PwC elemzése szerint a világ dollármilliárdosainak vagyona a 2009-es 3400 milliárd dollárról 2017-re 8900 milliárd dollárra nőtt. 

A pénzügyi krízis, majd az azt követő gazdasági válság ellen bevezetett jegybanki intézkedések, a rekord alacsony kamatok, illetve a kötvényvásárlási programok elősegítették a szupergazdagok vagyonának gyarapodását azzal, hogy ezek az intézkedések felhajtották a részvények és egyéb eszközök árait.