Júniusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2022. aug. 12.MTI

Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első fél évben az ipari termelés 5,1 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 4,2, a belföldi értékesítésé 9,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Ipari termelés Magyarországon

Júniusban a feldolgozóipar termelése 0,8, az energiaiparé 2,9, a csekély súlyú bányászaté 6,1 százalékkal bővült tavaly júniushoz viszonyítva.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mért a KSH, ugyanakkor a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene nőtt, a legerőteljesebben a villamos berendezés gyártásában, ahol 17,3 százalékkal emelkedett. A fafeldolgozás 2,8, a kőolajfeldolgozás és kokszgyártás 12,6, a vegyipar termelése 7,1 a gyógyszeriparé 8,4 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól.

A feldolgozóiparban legnagyobb súlyú járműgyártás 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,8 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása viszont 8,7 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően: az élelmiszerexport 9,2, a belföldi értékesítés 7,2 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, feldolgozóipari export 1,8 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 0,2, a 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 11,7 százalékkal bővült. A villamosberendezések exportja 31,7 a gépexport 10,3 százalékkal nőtt, a gyógyszerek külpiaci értékesítése harmadik hónapja csökken, júniusban 10,4 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az ipar belföldi értékesítése 7,1 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai két hónap csökkenés után 0,2 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai terméke értékesítése 5,9 százalékkal a villamosberendezéseké 6,3 százalékkal nőtt, a vegyipar belföldi eladásai 6,6 a gyógyszeriparé 4,3 százalékkal nőttek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok új rendelései 3,2 százalékkal elmaradtak a tavaly júniusitól. Az új belföldi rendelések 3,2 százalékkal bővültek, az új exportrendelések 4,3 százalékkal visszaestek. A teljes rendelésállomány június végén 22,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az export rendelések 23,4, a belföldi rendelésállomány 3,1 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit.